Целта пред българската фехтовка е завоюването на отборна квота за

...
Целта пред българската фехтовка е завоюването на отборна квота за
Коментари Харесай

Българската фехтовка ще гони отборна квота за олимпиадата в Париж 2024

Целта пред българската фехтовка е завоюването на отборна квота за олимпийските игри в Париж през 2024 година. Това съобщи на конференция президентът на родната федерация Величка Христева.

Състезателките на сабя Олга Храмова, Йоана Илиева и Емма Нейкова записаха най-хубавото класиране на българската женска фехтовка в шампионати за Световната купа, откакто завоюваха златните медали в отборната конкуренция в Ташкент (Узбекистан) предишния уикенд.

  " Увеличава се броят на " златните девойки " в България, което е горделивост, Отборът към този момент е на девето място в международната класация, а на олимпийските игри вземат участие първите осем, само че единствено четири или пет от Европа. Ще бъде доста мъчно отборно класиране за Игрите, само че това е задачата. В самостоятелното може да спечелиш една квота, само че в случай че вземем отборна са три, което е нашата цел ", сподели Христева.

Тя разкри, че централата към момента няма финансиране, само че това се отнася за всички спортове.

Според Христева, новият бюджет ще бъде " малко по-висок " от предходните.

Момичетата са възпитанички на фехтовална академия " Васил Етрополски " и се приготвят при националния треньор Ивайло Воденов.

" Светът се учуди по какъв начин България може да завоюва Световна купа. Благодаря на девойките, че се раздадоха до край. Самата Световна купа е огромен триумф. Дали ще стигнем до олимпийските игри ще стане ясно след година. Преминахме през най-силните тимове, с цел да спечелим и по този начин успеха е по-сладка ", сподели Воденов.

" Ще бъде мъчно да защитим купата си от Ташкент. Големите тимове към този момент ни вършат разузнаване и разбор. В Атина ще бъде по-трудно, само че и тъй като ставаме фактор. Квотите са малко, само че излизаме като любимец ", добави той.

Състезателките обявиха, че са доста щастливи и към момента не могат да повярват какво са постигнали.

" Ние сме доста щастливи, още не може да повярваме. Победихме мощни тимове като Испания, Италия, Република Корея, Унгария, бяхме като едно. През цялото време се подкрепяхме. Това е екипен триумф. Показахме страховит дух. Олга контузи крайници си още във втория пердах, само че стисна зъби и победи всички. Надявам се това да е началото на доста медали и триумфи ", съобщи Йоана Илиева.

Тя има триумфи във фехтовката и като госпожица, само че разяснява, че в този момент знае, че всичко се случва с причина, а те са първи измежду експертите.

" Бяхме като един организъм. Имахме религия, че можем да победим всеки. Чувството е необикновено. Аз имам разтежение на мускул на крайници, само че до две седмици би трябвало да съм подготвена и да вземам участие на Световната купа в Атина ", сподели Олга Храмова.

Емма Нейкова е най-младата от трите, а преди две седмици с националния отбор за девойки завоюва сребърните медали в отборната конкуренция на шампионата " Аспарухов меч ".

" Преди две седмици след среброто с девойките мислех, че е необикновено достижение, само че в този момент златото с дамите е напълно друго. Като сън е, не мога да допускам, че сме спечелили толкоз мощни страни ", съобщи Нейкова.

Друг млад играч Тодор Стойчев завоюва бронзов орден на сабя при младежите в интернационалния шампионат " Аспарухов меч ".

" Ще се борим за медали самостоятелно и отборно на Европейското и Световното състезание. Успехът на девойките е важен освен за женската, само че и за мъжката фехтовка. Той ни въодушевява да повярваме, че можем да спечелим олимпийски квоти за следващата година ", сподели Стойчев.

Директорът на Фехтовална академия " Васил Етрополски " и член на Управителния съвет на Българска федерация по фехтовка Запрян Ванчев разяснява, че в страната има надарени фехтовачи, само че на тях би трябвало да им бъде обезпечено вярното развиване.

" Имаме 8-9 състезатели, които са на извънредно добра позиция да нападат международните върхове. Въпросът е да ги запазим като здраве и като развиване и съм сигурен, че ще имаме доста мотиви за горделивост ", съобщи Ванчев.

През март на състезателите им следва присъединяване на шампионати в Гърция, Белгия и Република Корея. Първото от тях е Световна купа в Атина на 3 март. Олга Храмова и Йоана Илиева ще проведат десетдневен лагер в Германия в края на февруари.

фотоси: Start-Photo
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР