Целта на кампанията ``Бъди войник`` е да покажем армията пред

...
Целта на кампанията ``Бъди войник`` е да покажем армията пред
Коментари Харесай

Каракачанов: Искаме да събудим интереса на младите за служба в армията

Целта на акцията ``Бъди войник`` е да покажем армията пред обществото и да обърнем внимание на младото потомство за опциите, която дава специалността на българския военнослужещ - на боеца, сержанта, офицера. Това че на тези събития има доста младежи демонстрира, че както в Габрово, по този начин и в доста други краища на България от дълго време не са виждали българска армия, а нашата концепция е да събудим интереса на младите българи към работа в армията. Това съобщи министърът на защитата Красимир Каракачанов през днешния ден, 2 октомври, на събитията от акцията ``Бъди войник`` в Габрово.

``
реклама

В отговор на журналистически въпрос за доброволната военна работа министър Каракачанов акцентира, че законопроектът е подготвен и следва да бъде прегледан в Министерския съвет. Той уточни, че някои от министерствата са създали сериозни бележки и оферти, които ще бъдат регистрирани в законопроекта, без това да нарушава цялостната му идея. Заместник-началникът на защитата генерал-лейтенант Димитър Илиев акцентира, че акцията дава позитивни резултати и в някои от военните формирования има повече от двама претенденти за едно място.

,,В хода на акцията въз основата на наши разбори подобрихме доста процеса на кандидатстване като съкратихме някои процедури по състезанията и по този метод намалихме и времето, и разноските на претендентите за присъединяване в един конкурс, а ние съумяваме по-бързо да назначаваме хората на военна служба``, обясни генерал-лейтенант Димитър Илиев. Той съобщи, че като резултат от подхванатите ограничения от държавното управление, в това число и за заплащането броят на напусналите армията през тази година е доста по-малък спрямо предходната година - единствено 280 военнослужещи, до момента в който през 2018 година те са близо 700.

Гражданите и гостите на града имаха опция да прегледат мостри на картечница ``Калашников``, противотанкови гранатохвъргачки, снайперови пушки ``Хеклер и Кохчч и ``Драгунов``, револвер ``Зиг-Зауер``, както и мостри на портативни зенитни комплекси. Най-голям интерес измежду младежите провокираха бронираната машина „ Пустинна котка “ на работа „ Военна полиция “ и бронираните високопроходими бойни машини (БТР) на 61-а механизирана бригада и Националния боен университет.

По време на динамичните покази експерти от Сухопътните войски демонстрираха качествата на роботизираната система модел „ 510 Packbot “ за неутрализиране на спонтанни взривни устройства. Военнослужещите от 68-а бригада „ Специални сили “ показаха техники по интуитивна пукотевица с маркиращи муниции и военни ръкопашни техники, а представителна рота от Националния боен университет показва хватки с оръжия.

Информационната борса беше посетена от десетки възпитаници и студенти, които бяха осведомени с оповестените състезания за войнишки длъжности във Въоръжените сили, като и със периодите и изискванията за кандидатстване. Събитието от националната осведомителна акция „ Бъди боец “ обичайно приключи с концерт на Представителния отбор на Въоръжените сили и Представителния боен оркестър на Сухопътните войски.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме: <
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР