Целта е обмен на вече съществуваща информация между бизнеса и

...
Целта е обмен на вече съществуваща информация между бизнеса и
Коментари Харесай

Всичко, което трябва да знаете за SAF-T в България

Целта е продан на към този момент съществуваща информация сред бизнеса и данъчната администрация в уеднаквен и необятен обсег. Новият формат не допуска нови отговорности за документиране на интервенции. Всяка компания ще би трябвало да избере по какъв начин механически да обезпечи подреждането и подаването на информацията съгласно условията на файла
Все повече данъчни администрации по света цифровизират взаимоотношението си с бизнеса и техниките си за инспекции, трансформират и условията си за електронно подаване и отчитане на информация към тях. Това се постанова от доста фактори, в това число от повсеместното развиване на цифровите технологии, както и все по-усложняващите се данъчни системи.

Глобализацията също има своя принос - мултинационалните предприятия следва да се приспособят към условията на данъчната администрация в страната, в която оперират. От другата страна данъчните администрации пък виждат нараснала потребност от интернационално съдействие и продан на информация в типов тип. В този подтекст страните по целия свят се стремят да запълнят най-много така наречен VAT GAP (или несъбрания Данък добавена стойност, оценен на почти един трилион в международен мащаб) посредством повишение доброволното съблюдаване на данъчните отговорности. В други европейски страни това се реализира посредством четири съществени инструмента (които се правят оценка и като стълбове на цифровата данъчна администрация): електронно фактуриране,, електронно счетоводно отчитане, други електронни формуляри и заявления.

В България електронното подаване на главните данъчни заявления от дълго време е реалност, само че в този момент страната ни обмисля последваща стъпка, а точно въвежданeто на SAF-T.
Реклама Какво еSAF-T
Стандартен одитен файл за данъчни цели (Standard Audit File for Tax, или SAF-T) е стандарт за продан на данни, който разрешава елементарно добиване и подаване на авансово дефинирана информация в уеднаквен формат (xml формат) - транзакционна (данни за продажни и покупни фактури, заплащания и други документи), комерсиална (информация за клиенти и доставчици), счетоводна (например придвижвания по счетоводни сметки и счетоводни операции) и логистична (складови наличия и придвижвания на стоки).

Към момента информацията, изисквана посредством SAF-T, се събира и съхранява от предприятията, само че в разнообразни формати. За да се стандартизира подаваната информация, се вкарват характерни списъки, които да разрешат приемането й в типов тип, без значение от организацията на съхраняването й.

SAF-T не следва да бъде бъркан със СУПТО. Стандартният одитен файл за данъчни цели се вкарва за продан на към този момент съществуваща информация сред бизнеса и данъчната администрация в уеднаквен тип и с необятен обсег. Той не допуска нови отговорности за документиране на интервенции (както е с условията на СУПТО във връзка с плащанията). Не е обвързван и с налагане на условие за потребление на тъкмо избрани от администрацията софтуерни решения. Всяка компания ще би трябвало да избере по какъв начин механически да обезпечи подреждането и подаването на информацията съгласно условията на файла.

Чрез SAF-T Организацията за икономическо съдействие и развиване (ОИСР) прави опит да стандартизира обмена на информация сред приходните администрации и бизнеса за улеснение на световната търговия. Насоките на Организацията за икономическо сътрудничество и раз имат целесъобразен темперамент. Затова страните, избрали да вкарат SAF-T, се преценяват в по-голяма или по-малка степен с тях.
Реклама
От момента на основаването им до момента броят на към този момент употребяващите SAF-T страни пораства с всяка година, като в Европа на този стадий се употребява в към 9 страни, измежду които да вземем за пример Франция, Унгария, Полша, Румъния. Все повече и повече страни обмислят въвеждането му, да вземем за пример Дания и Украйна.
Какво би трябвало да знаят сдруженията в България заSAF-T
Въвеждането на SAF-T е ново равнище в връзката сред данъкоплатците и Национална агенция за приходите, което допуска регулярен продан на данни и ще засегне над 240 хиляди компании в България. Планът за въвеждане демонстрира, че промяната ще засегне поетапно задължените лица - в началото огромните данъкоплатци, измежду които и мултинационални компании. Голяма част от тях към този момент имат опит при правенето и подаването на файла в резултат на активността им в други страни, в които SAF-T към този момент е въведен.

На първо време включването им ще се случи в границите на тестова фаза. Тя е планувана да продължи шест месеца с индикативна година за началото й 2025 година Този интервал ще бъде времето, в което двете страни - Национална агенция за приходите и данъкоплатците, ще имат опцията да пригодят своите осведомителни системи за работа с файла - надлежно за неговото генериране, изпращане, валидиране и приемане.

За междинните данъкоплатци хоризонтът е задължението за подаване на файла да възникне на третата година от влизането в действие на законодателната рамка на промяната, а за останалите лица - на петата година. Предложеното поетапно въвеждане разрешава предвидимост за съответната група данъкоплатци за началния миг, от който поражда задължението за подаване на SAF-T.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР