Целият свят стана свидетел на последния нагледен пример за това

...
Целият свят стана свидетел на последния нагледен пример за това
Коментари Харесай

Военният бюджет на САЩ 16 пъти по-голям от този на Русия

Целият свят стана очевидец на последния прегледен образец за това - гърмежа предишния понеделник на съветската атомна подводница АС-12, позната под името „ Лошарик “ - конфиденциален план на съветския флот, профилиран в рязане на подводни кабери. При пожара, който съгласно Би Би Си най-вероятно е тръгнал от акумулаторния отсек, починаха 14 души от екипажа, съвсем всички – офицери.

От информациите, оповестени от Би Би Си и Ройтерс, „ Лошарик “ евентуално е бил употребен за разузнаване и шпиониране на интернет връзките и е бил стратегически за проектите на Москва план, което повдига с още по-голяма мощ въпросът по какъв начин въобще може да се разреши сходен случай на борда му. А случилото се надалеч не е казус. Официалните данни сочат, че за времето от 2000 година до момента, случаите с въоръжение на съветската войска са се нараснали в пъти по отношение на края на предния век, като съгласно черните статистики към този момент наброяват 50. Бройката на починалите при тях е внушителните 382-ма души или цялостен батальон. Една пета от случаите са точно с подводници, като черната серия стартира с потъването на „ Курск “ точно през 2000 година при военноморски учения, при която починаха 118 моряци.

За съпоставяне статистиките на американската войска демонстрират, че до момента в който случаите в съветската се усилват стремглаво, то тези в US-редиците понижават. За последните 5 години със приблизително 20% (бел.р. по данни на US центъра за бойната готовност), като по едно от направленията – жертви при авиоинциденти, спадът е 100%, написа Монитор.

На какво се дължи разликата?

Обясненията са доста, само че картината е пределно ясна. Най-очевидната разлика е в размера на военните бюджети, метода им на разходване и най-много – тактиката на двете страни. Съединени американски щати влагат в образование и защитно съоръжение за бойците си, както и в създаването на въоръжение, позволяващо воденето на военни дейности без заплаха за живота на армейците им като да вземем за пример безпилотните бойни самолети. В какво влага Русия? Данните сочат, че дава превес на пропагандата и демонстрациите на бойна мощ като да вземем за пример грандиозните паради за 9 май на Червения площад. Те обаче действително се оказват просто шоу за „ илюзия на врага “, тъй като демонстрацията на мощ от телевизионните екрани върви обратнопропорционално на парите, които „ Кремъл “ дава за рационализация на същата тази мощ. Или другояче казано – колкото по-пищно е шоуто, толкоз по-бутафорна е боеспособността. Така за 2019 година съгласно данни уеб страницата за отбранителните качества и вложенията във военно съоръжение на страните по света Global Firepower, военният бюджет на Русия е 16 пъти по-малък от този на Съединени американски щати.

Вашингтон ще даде тази година Щатски долар 716 милиарда за защита и съвременни разработки против планувани от Москва едвам Щатски долар 44 милиарда При Съединени американски щати нарастването по отношение на предната, 2018 година, е с 67 милиарда $. При Русия наклонността е противоположната – военният бюджет на Федерацията за 2019 година по отношение на миналата 2018 година е със 17 милиарда по-малко. Миналата година Стокхолмският интернационален институт по проблемите на мира (SIPRI) разгласи, че Русия за първи път изпада от топ 5 на страните в света с най-големи бюджети за защита със заделени едвам Щатски долар 61,4 милиарда за 2018 година против първия в листата – Съединени американски щати с бюджет за същата година в размер на Щатски долар 649 милиарда

От оповестените от SIPRI данни лъсва, че от няколко години насам Кремъл непрекъснато свива бюджета си за защита, рационализация и отбрана на военните си. Многократно по-големият бюджет за защита на Съединени американски щати напълно разумно докара и до тотално предимство през годините на US армията по отношение на съветската армия. Стотиците милиарди, които се изливат годишно в привличането на експерти и реализирането на супер съвременни разработки, във въоръжение и непрекъснатата рационализация на техниката, направиха невиждано надмощието на Съединени американски щати освен във връзка с запасите от нуклеарно оръжие и противоракетните щитове, макар неспазването на контракта за редуциране, касаещ ракетите за междинен и дребен обхват, в което Вашингтон упреква Москва.

Най-фрапантно е превъзходството във въздуха, а единствено по себе си в наши дни, то взема решение изхода от всеки боен спор. Може би най-показателна за изоставането на Русия във военно отношение е неналичието на изтребител от пето потомство във военния й авиопарк.

Самолетът Су-57, прочут като T50, с който Владимир Путин неведнъж е парадирал, се оказа бутиков агитационен план, целящ проява на мускули, също като новите танкове с картонени куполи, които бяха изкарани на аления площад преди даже да бъдат доработени. Всъщност въпросният изтребител, обикалящ и до момента единствено интернационалните авиошоута, трябваше да е конкуренция на американския F-22 Raptor (Хищник), който е на въоръжение в американската войска от далечната 2003 година. Заради супер модерните технологии, които са вложени в него, продажбите на същия Raptor на други страни бяха неразрешени от Конгреса, а базирането му отвън Съединени американски щати бе отлагано години наред. И тъй като американската военна промишленост е набрала голяма инерция, оставяйки Русия да ѝ диша прахта страната вкара във въоръжение втори изтребител от последното пето поколение-F-35 Lightning (Мълния), който към този момент потвърди качествата си при осъществяване на действителни задачи, а поръчките от други страни започнаха да валят една след друга.

Същевременно тъй като човешкият фактор постоянно е бил поставян на фундамент във военната политика на Съединени американски щати, в последните години от ден на ден се приказва за заменяне освен на разследващите, а даже и на бойните самолети от безпилотни машини, което на процедура би подсигурило съхраняването на не един или два човешки живота, като все по-усилено се работи по стратегиите в тази посока. При параленост на бойните единици във въздуха пък картината става още по фрапираща, даже срамна за Русия в дословния смисъл на думата.

Последните данни за 2019 година, оповестени от авторитетния профилиран уебсайт Global Firepower напълно предстоящо слагат американската войска като мощ номер 1, пред съветската, като за съпоставката се вземат поради над 50 фактора-от бюджетите за защита, през числеността на военнослужещите и въоръжението, до запасите и територията на самата страна. Според въпросната информация, сега армията на Съединени американски щати разполага с колосалното количество от 13 398 самолета, като от тях бойните са над 5000, от които 2362 са изтребители, а в допълнение може да разчита и на 5760 хеликоптера, от които 971 са бойни. В същото време на въоръжение в Русия са над 4 пъти по-малко самолети, или тъкмо 4078, от които изтребители са 869.

Надмощието на Съединени американски щати е още по-голямо при хеликоптерите, като руснаците разполагат единствено с 1458, от които 514 са бойни. Нещо повече, става известно, че във въздуха руснаците даже отстъпват второто място в класацията, включваща 137 страни, на китайската войска, която има 1222 изтребителя. Териториалното покритие, което обезпечава въздушната армада посредством наличието в Световния океан на най-скъпата екстра във всяка една армия-самолетоносачът, напълно обезличава съветската войска. Тя може да разчита на един единствен транспортен съд с изтребители на борда, а точно „ Адмирал Кузнецов “, на който даже избухна пожар през 2009 година, лишил живота на член на екипажа. В същото време американският флот има на въоръжение 24 кораба с изтребители на борда.

Цялостното превъзходство в Океана също е за Съединени американски щати. То се добавя от още близо 400 плавателни съда, от които 68 разрушителя, 22 фрегати, 15 корвета, 11 миненосеца, както и американски 68 против 56 съветски подводници. Друг е въпросът, че предвид на зачестилите произшествия с съветска техника, американските се потвърдиха и като надалеч по-надеждни. Колкото до числеността, едномилионната съветска войска още веднъж отстъпва, в този случай с близо 300 хиляди щика. Всъщност Русия изпреварва Съединени американски щати само при броя на танковете си-21 932 против 6287, както и със своите към 50 000 против 40 000 други бронирани бойни машини и 3860 против 1056 ракетни установки. Което е обаче е разумно предвид на много по-голямата територия на страната. Но както към този момент стана дума, военната мощност на всяка една страна в наши дни се мери във въздуха. US военните с $4538 междинна заплата, съветските - Щатски долар 971.

Огромната разлика в бюджетите за защита разумно води и до голяма ножица в заплащането на военните в двете страни. Щатски долар 57,307 на година или Щатски долар 4775 печелят приблизително чиновниците в американската войска, сочат данни на уеб страницата payscale.com.

Военните офицери вземат приблизително $80,157 на година. Таванът за тяхното заплащане е $117 000 или $9750, до момента в който минималните хонорари са от $55 000 или $4538 на месец. Всяка година е планувана индексация на заплатите. За разлика от тези в съветската войска, където за интервала от 2012 до 2018 година индексация е имало единствено един път и чак през 2018 година беше оповестена нова. С нея, междинната заплата в съветската войска стана 62 000 рубли или $971. За съпоставяне, единствено поправката на паважа на подстъпите към Червения площад, поради военния церемониал за 9 май, коства над Щатски долар 80 000 $ на година.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР