Целият ни разговор беше за това как да се включим

...
Целият ни разговор беше за това как да се включим
Коментари Харесай

Денков: Лукойл не е нарушил нито един закон


" Целият ни диалог беше за това по какъв начин да се включим в европейските старания да избегнем всевъзможни благоприятни условия за налагане на наказания, свързани с " Лукойл " и други артикули с двойна приложимост, които могат да имат военно предопределение за Русия. "

Това съобщи министър председателят акад. Николай Денков след среща с европейския комисар по финансова непоклатимост, финансови услуги и съюз на финансовите пазари Марейд Макгинес в Гранитна зала на Министерски съвет.

Денков изясни, че срещата с Макгинес е била много дълга и ползотворна, като диалозите са били най-вече за финансовите измами, прането на пари, финансирането на тероризма, спазването на глобите против Русия. Дискусията била доста забавна, като и Денков, и Макгинес говорили като сътрудници. Основният акцент бил по какъв начин да се заздрави партньорството, с цел да могат да бъдат още по-полезни за избягването на финансови злоупотреби.

" Когато излезе въпросният отчет на Европейска комисия и по-късно и публикациите, в него няма доказателства, а догатки, внушения и всички инспекции на държавното управление демонстрират, че " Лукойл Нефтохим " не е нарушил нито един европейски правилник, нито един български закон и нито една митническа инспекция. Без да има ясни доказателства, не бих желал и медиите и политиците да злоупотребяват с обвинявания. Ако се откри диря за нарушавания, ще бъдем ясни и транспарантни и ще го представим пред вас ", разяснява министър-председателят.

Финансовият министър Асен Василев добави, че Агенция " Митници " работи добре с Англия за това да се спре вносът в Европа и потреблението на лодки, които се използваха от мигрантите. В момента има много сериозна активизация на импорт и експорт на артикули с двойна приложимост от и до Русия, които минават през българо-турската граница. Точно по този въпрос държавното управление работи с Европейска комисия да се разпознават фирмите, каналите и да бъдат пресечени. Това ще е главен фокус на работата с Европейската комисия на Граничен контролно-пропусквателен пункт " Капитан Андреево ". Това е една от най-натоварените сухопътни граници в света, уточни Василев.

По думите му има поток от артикули, които не стопират в България, а стигат до други страни в Европа. На Граничен контролно-пропусквателен пункт " Капитан Андреево " има начинания за 100% сканиране на камионите и отваряне на втори граничен пункт, за който са заложени средства от бюджета. Има и доста опашки на българо-турската граница, като се стига до 6 дни престой, до момента в който мине самият трафик, посочи Асен Василев.

Той прави оценка поддръжката на Макгинес за влизането на България в Шенген.

Европейският комисар по финансова непоклатимост, финансови услуги и съюз на финансовите пазари Марейд Макгинес сподели, че за нея е голямо наслаждение да бъде в България. Често се среща с министъра на финансите Асен Василев. Тя на следващия ден ще посети Граничен контролно-пропусквателен пункт " Капитан Андреево ", който е значим за Европа и България, посочи Макгинес.

" Имаме ужасно съдействие с България, с цел да се оправим с противозаконното навлизане на Русия в Украйна. Твърдо имам вяра в това да ви посетя на място, доста по-различно е от това да се срещнем в Брюксел и на друго място ", разяснява Макгинес, която чака с неспокойствие да види каква работа правят граничарите на българо-турската граница. Един от значимите законодателни текстове, по които се работи, е пакет за битката за прането с пари. С него се цели да се увери, че няма заплаха от изпиране на средства в избрана област на стопанската система.

Тя уточни, че колкото повече наказания има, толкоз е по-голям опитът да се избегне тяхното използване. Трябва да бъдем прецизни и да внимаваме за потоците на търговия през трети страни и артикули, които отиват на бойното поле в Украйна, настоя Макгинес.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР