Цели сгради са сринати със земята Снимка: БТАПалатковите лагери, изградени

...
Цели сгради са сринати със земята Снимка: БТАПалатковите лагери, изградени
Коментари Харесай

Палатковите лагери в Турция се препълват, хиляди нощуват по улиците

Цели здания са сринати със земята Снимка: Българска телеграфна агенция
Палатковите лагери, построени от турската държавна дирекция за ръководство при бедствия и рецесии (АФАД) в опустошения от земетресенията град Нурдагъ, са претъпкани. Изключително тежка остава ситуацията в целия град.

Селяха Йолчуджу, която е имала апартамент в постройка наоколо, е останала без дом, околните й също. “

„ Условията в лагера са доста неприятни “, твърди тя пред Българска телеграфна агенция. Жената споделя, че блокът им се е срутил и всичко е съпоставено със земята.

Йолчуджу се оплаква и от обстоятелството, че напълно наоколо, в различен палатков лагер, имало доста сирийски бежанци. Тя споделя още, че пере на ръка, хората пестят храната, само че всички си споделят най-необходимото. По думите на Селяха извънредно тежко е през нощта, когато температурите падат много под нулата, а в палатките няма отопление, хората се завиват единствено с одеяла. За да се постоплят, те палят огън и си вършат чай.

Същевременно Селяха Йолчуджу показва, че страната се грижи добре от позиция на обезпечаване на храна и вода за бедстващите. Тя прибавя, че в палатката, в която е настанена, живеят общо три фамилии – 12 души. За страдание обаче има доста случаи на мародерство, изяснява дамата.

Въпреки извънредно сериозната и тежка конюнктура децата в лагера си играят и не стопират да се усмихват, което дава кураж и сили на възрастните.

С всеки минал час ситуацията в десетте окръга в Югоизточна Турция, изумени от разрушителните трусове, се утежнява. Според експертите първите 72 часа са най-важни за спасяването на хората, а от първия унищожителен трус в понеделник към този момент са минали 86 часа. Надеждите за намиране на живи оживели отдолу под разрушенията избледняват.

По публични данни жертвите все още в Турция надвишават 16 хиляди, а над 64 хиляди са ранените. По всяка възможност броят им ще продължава да пораства.

В два окръга – Шанлъурфа и Килис, избавителните екипи на Дирекцията за ръководство при бедствия и изключителни обстановки (АФАД) са прекратили издирвателните и избавителните дейности.

„ Екипите ни се трансферират в други окръзи и не престават да работят “, заяви виновен представител на АФАД.

Около 600 души от Кахраманмараш, останали без покрив, са били настанени в хотели в други окръзи.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган съобщи, че потърпевши хора ще бъдат приютявани в хотели в Анталия, Алания, Чанаккале, Бурса и прочие

Вицепрезидентът Фуат Октай сподели, че е почнало следено зареждане с ток в целия бедстващ регион, в който живее население от към 15 милиона души.

Турските железници пуснаха спомагателни влакове, а самолетните компании „ Търкиш еърлайнс “ и „ Пегасус “ оповестиха, че до 12 февруари ще транспортират гратис потърпевши хора еднопосочно.

От доста места обаче постъпват и тревожни известия, че избавителните работи са незадоволителни, основно в отдалечените от градовете селища, както и че липсва задоволително техника. Хиляди хора са в безнадеждно състояние и насочат молби за помощ за избавяне на околните им.

„ Хората са опечалени, в печал, за кого да скърбят по-напред, като се има поради, че непрестанно получават тъжни новини за свои близки, общината не смогва да погребва жертвите. Хиляди нощуват по улиците, градът е затишие, нощно време осветяват единствено пламъците на огньовете, които хората палят по улиците, с цел да се греят “, споделя Фахрийе Алтъндаг от локална медия в Хатай.

Алтъндаг прикани всеки, който желае да помогне, да направи това посредством спешната маса към общината в Хатай, и да следи в интернет от какви помощи се нуждаят потърпевшите все още.

Сега имаме най-голяма потребност от палатки, топли облекла, електрически уреди, преносими тоалетни, оповестиха от общината в Малатия. И колкото и злокобно да звучи, има остра нужда от платове за погребение на мъртвите (на турски „ кефен “).

Междувременно Истанбулската огромна община разгласи на уеб страницата си лист на движимостите, от които има потребност все още – одеяла, спални чували, отоплителни уреди, сухи храни, мобилни телефони, зарядни устройства, хигиенични материали, бебешки пелени, зимни облекла, ръчни фенери. Общината даде и контакти за изпращане на помощите: İnönü Caddesi No:143 Esentepe Mahallesi Kartal, Telefon: 0 216 586 5524,

Трагедията задейства вълна от дарителски жестове на жители от всички пластове на обществото. Поредният образец за това е решението, което известната турска поппевица Съла Генджоглу и познатият от телевизионните сериали Илкер Калели оповестиха в Ютюб, а точно, че ще обезпечат със лични средства образованието на три деца, потърпевши от земетресението.

Оцелелите от земетресението още не могат да се отърсят от ужаса.

„ В първия миг помислих, че се разтресохме от бомба. После успяхме да излезем от къщи. Сега сме настанени в хотел в Анталия. Четиригодишният ми наследник мисли, че сме на отмора “, споделя Серпил Субашъ от Адъяман.

Енгин Кубилай, различен потърпевш от Малатия, показа, че е изгубил при земетресението над 60 свои близки и другари.

„ Всички предмети в къщи започнаха да се движат. Стаите се врязаха една в друга. Не помня по какъв начин с последни старания успяхме да изскочим на открито. Беше доста студено и валеше сняг. Останахме в колата. Тъкмо мислехме, че се е успокоило, и земята още веднъж се разтресе. Блокът на едно познато семейство се срути пред очите ми. Малатия към този момент е мъртъв град. Почти не останаха неповредени здания “, разказва той.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР