Цели фамилии и семейства са болни, млади хора са в

...
Цели фамилии и семейства са болни, млади хора са в
Коментари Харесай

Костадин Ангелов: Цели фамилии са болни, в лечебните заведения е пълно с млади хора

Цели семейства и фамилии са заболели, младежи са в лечебните заведения, доста майки и деца са заболели.Това съобщи здравният министър Костадин Ангелов на брифинг в Министерския съвет.

Министърът на опазването на здравето проф. Костадин Ангелов, основният държавен здравен контрольор доцент Ангел Кунчев, изпълнителният шеф на ИАЛ маг.-фарм. Богдан Кирилов, ръководителят на Националния имунизационен щаб проф. Красимир Гигов, ръководителят на Националния действен щаб проф. Венцислав Мутафчийски, шефът на УМБАЛСМ „ Н. И. Пирогов “ проф. Асен Балтов, шефът на СРЗИ доктор Данчо Пенчев, шефът на ЦСМП-София доктор Георги Гелев и зам.-председателят на УС на БЛС доктор Николай Брънзалов дават брифинг за настоящата епидемиологична конюнктура и въведените противоепидемични ограничения.

Продължават диалозите за обезпечаване на още ваксини, с помощта на нашия министър председател. Очакваме през днешния ден да приключат диалози, и до тази вечер да има решение, сподели още Ангелов. Той добави, че лечебните заведения ще устоят, само че обстановката е доста сложна. Тази трета вълна е по-различна от миналата. Благодарение на имунизираните медици, няма дефицит на лекари в този момент, само че има доста заболели младежи. Броят на настанените в лечебните заведения е доста по-висок от втората вълна, само че лечебните заведения не престават да се оправят с тази обстановка. България ще се оправи с тази трета вълна, сподели проф.Ангелов. Взехме решение и за втора доставка на Ремдесивир, тъй че всички потребности на лечебните заведения ще бъдат покрити, добави Ангелов.

Нарастването на инфектираните за седмица е с 23%, надминахме върха си от 23.11.2020 година, сподели ген.Венцислав Мутафчийски. Има съмнение в повишаването на смъртността, за 14 дни е 53%, а за седмица е към 5%.

Доц. Ангел Кунчев цитира данни за 14-дневната заболеваемост и смъртност. Ситуацията е тежка, минахме 600 на 100 000 души, само че последните дни се вижда наклонност на задържане, сподели той. По отношение на смъртността сме четвърти в Европейски Съюз и преди всичко на Балканите.

Вътре в страната областите Бургас, Силистра, София, Враца и Плевен са с най-висока заболеваемост. Търговище, Разград и Видин са областите, които резервират по-ниски равнища на разспространение на болестта.

Началникът на НОЩ ген. Венцислав Мутафчийски означи, че към този момент сме минали върховете от предходната вълна и във връзка с бързото повишаване на заболеваемостта и смъртността. Но през последните дни се следи леко опазване на равнищата, без сръмно повишаване. Все още остава висока обаче интензивността на повишаването на смъртните случаи и страната ни към този момент е втора в света по този индикатор.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР