Цели девет училища от Стара Загора обединиха сили, събирайки повече

...
Цели девет училища от Стара Загора обединиха сили, събирайки повече
Коментари Харесай

ДЕВЕТ УЧИЛИЩА ОТ СТАРА ЗАГОРА ПОМОГНАХА НА БИБЛИОТЕКАТА В КУБРАТ – СЪБРАХА НАД 1200 КНИГИ

Цели девет учебни заведения от Стара Загора сплотиха сили, събирайки повече от 1200 книги, над 50 настолни игри, разнообразни пособия, пъзели и други принадлежности за опожарения, единствено ден след Съединението на България т.г., Детски отдел към библиотеката в град Кубрат.

Акцията по набирането на книги в помощ на културното занятие в родния град на Лили Иванова бе подета от младите омбудсмани на Стара Загора – дванадесетокласничките Aнна-Мария Богданова и Мелиса Халил, възпитанички на ГПЧЕ „ Ромен Роман “ - гр. Стара Загора.
-->
Дарението на новите и добре непокътнати книги от персоналните сбирки на старозагорци бе направено през днешния ден в наличието на младите основатели от езиковата гимназия в " града на липите ", които дружно с педагогическите съветници – Петя Глътникова и Радка Радева, връчиха дарението на библиотеката в лудогорския град.

Ученичките описаха, че за този мандат в ролята си на млади публични медиатори, каквато изборна процедура има измежду учениците в Стара Загора, водена под егидата на омбудсмана Надежда Чакърова, са провеждали доста и най-различни начинания, свързани с сполучливи акции, като да вземем за пример при набирането на парични средства от 8000 лева за потърпевшо дете при случай, или както сегашната им акция в поддръжка на библиотеката в Кубрат. 

Институциите, които се включиха в акцията на учениците в Стара Загора в поддръжка на Кубрат са: Детски център " Малкият принц ", ГПЧЕ „ Ромен Роман “, II-ро ОУ " П. Р. Савейков ", ППМГ " Гео Милев ", ПСАГ " Лубор Байер ", ТГ " Княз Симеон Търновски ", както и учебните заведения в Раднево – II-ро ОУ " Паисий Хилендарски ", ПГ " Св. Иван Рилски " и СУ " П. К. Яворов " в град Чирпан.

Гостите бяха посрещнати извънредно топло от ръководителя на читалището в Кубрат, където се обитава най-голямата библиотека на територията на общината, инж. Руси Русев, библиотечният експерт Милена Димитрова, шефът на Дирекция „ Специализирана администрация “ към Община Кубрат Стефан Калинов, завеждащият отдел " Просвета и Култура " Здравко Вутов и художникът-сатирик Димитър Атанасов.

Още първоначално домакините поздравиха гостите си с обичаната ария на Лили Иванова от 1979 година " Моят град ". По време на песента Милена Димитрова срещна присъстващите с историята на библиотеката в Кубрат, с другите начинания, които се провеждат целогодишно в културното занятие, както и с дейностите на 131-годишната читалищна институция в общинския център. Гостите се срещнаха от близко и с автентично издание от 1890 година на Захари Стоянов – " Записки по българските въстания ", което се оказа най-старото съхранявано книжно издание в градската библиотека. Старозагорци се срещнаха и с историята на град Кубрат на писателя Борис Илиев.

По време на срещата делегацията от Стара Загора прегледа засегнатият от пожара детски отдел, а по-късно и най-голямото книгохранилище, което за благополучие не беше наранено по време на случая през месец септември. Проведоха се диалози, както и продан на положителни практики и опити. Като образец за сполучлива самодейност в Стара Загора гостите показаха междуучилищна викторина на тематика „ 1000 аргументи да се гордеем, че сме българи “. По принцип отборната викторина се организира с присъединяване на разнообразни учебни заведения, само че единствено от Стара Загора, като за първи път обаче може да взе участие и тим на Кубрат – покана, която домакините одобриха с удоволствие.

Пред присъстващите инженер Руси Русев изясни, че провокациите по възобновяване на унищоженият отдел не са по никакъв начин малко. Той изрази страдание, че предвид на задаващата се зима възстановителните действия не се реализират с по този начин нужното движение, защото все още се чака изговаряне на застрахователя. До момента са осъществени две оценки от двама самостоятелни оценители. Инженер Русев изясни, че тези забавяния се дължат на обстоятелството, че читалището е работило по европейски план за ремонт на постройката, а условието на Държавен фонд " Земеделие ", е вредата да бъде оценена и от две самостоятелни инспекции. Авансово и без време за губене, със личен запас, читалището ще се опита да затвори откритите пространства, ремонтирайки унищожената дограма, която да отбрани отдела от заснежаване и наводняване през зимата.

" Благодаря на тези прелестни деца, на техните ръководители и несъмнено на хората за дарението! Благодаря, че посредством вашата самодейност и труд, сте събрали толкоз доста книги, които в действителност ще ни бъдат от изгода при възобновяване на книжния фонд на детския отдел! ", съобщи инж. Русев, след което връчи и свидетелствата за дарения, процедура която библиотеката към този момент ползва за всички донори.

" Прекланяме ме се пред такива хора и начинания, тъй като в действителност са нужни. Човек мъчно може да си показа по какъв начин тези деца са съумели да се обединят и да активизират толкоз учебни заведения в поддръжка на Кубрат. Можем единствено да Ви багодарим от сърце и да се надяваме да ни гостувате още веднъж, само че този път към този момент в актуализирания и възобновен отдел за нашите най-малки и по-големи читатели ", сподели бибиотекарката Милена Димитрова.

От читалището оповестиха, че към библиотеката постъпват дарения, за които благодарят най-искрено и от сърце. Към днешна дата донорите към този момент са над 50, а измежду тях са: Националната библиотека „ Св. Св. Кирил и Методий ” в София, НЧ ” Пробуда ”в село Дълбок извор, обл. Пловдив, възпитаници от БМЧК при СУ " Христо Ботев " в град Кубрат, „ Абагар ” АД - Велико Търново, издателствата „ Слово ”, ”Коала ”, ”Дамян Яков ”- София, „ ПАН ” – София, „ Сиела ” - София, „ Ентусиаст ”, „ Грамма ”- Плевен и други, НЧ ”П. К. Яворов -1867 ”– гр. Чирпан ”, САТЕЛ 1 ” ЕООД - Кубрат, възпитаници от II-ри " а " клас на СУ ”Христо Ботев ”- Кубрат, ПК " Наркооп " - Кубрат, Сдружение „ Мисия Градеж ” от град Русе, НЧ ”Пейо Яворов 1920 " - София, доста жители от град Кубрат, района и страната, локални организации и други.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР