Цеените на храните продължават да летят в небесата и да

...
Цеените на храните продължават да летят в небесата и да
Коментари Харесай

Бесен галоп! Ето с колко са се вдигнали цените

Цеените на храните не престават да летят в небесата и да чупят върхове. В последния бюлетин на Държавната комисия по стокови тържища и борси (ДКСБТ) от 37 следени продукта 26 нарастват, 9 поевтиняват и два са без смяна. При това комисията обследва единствено цени те на едро, които се усредняват за страната. Толкова дълготрайно време на непрестанно повишаване на храните на едро не е отчитано от пролетта на 2015 година (март-май), след което е последвало също дълготрайно седмично поевтиняване, показват наблюдаващи на пазара на храни.

Сега обаче има още един фактор - ненадейно високите цени на тока, които непроменяемо ще се калкулират в цената на храните непрестанно. Стоките ще излизат с по-висока себестойност от заводите, доставчиците пък ще поставят добавка и поради поскъпналите горива, а търговците на дребно - още малко, с цел да тушират сметката за ток в обектите си.

За една година - края на септември 2021 по отношение на същия интервал на 2020-а, номинално цената на едро на бутилка олио е скочила с 99 стотинки, на кашкавал " Витоша " - с 80 ст., на замразеното пиле с 55 стотинки, на варено-пушения колбас - с 40 стотинки, а на кренвиршите и кравето сирене - с 22 ст. на кг.

В гневен галоп са и цени те на плодовете и зеленчуците. За една година оранжерийните краставици се продават на едро с 54 стотинки по-скъпо, а зелето и чушките - с над 30 ст. Морковите пък са дръпнали с 27 стотинки. Феноменално повишаване в края на септември т.г. по отношение на предходната се вижда при прасковите - с 82 стотинки от горната страна. Движение надолу има единствено при доматите, само че то е алегорично.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР