Цацаров дойде в парламента в качеството си на кандидат за

...
Цацаров дойде в парламента в качеството си на кандидат за
Коментари Харесай

Цацаров "убедил" Патриотите да го подкрепят за шеф на КПКОНПИ

Цацаров пристигна в Народното събрание в качеството си на претендент за ръководител на антикорупционната комисия за среща с " Обединените патриоти "

© Юлия Лазарова " Обединените патриоти " и номинираният за ръководител на антикорупционната комисия (КПКОНПИ) и към момента основен прокурор Сотир Цацаров са постигнали единодушие по седем точки, свързани в идни промени в Закона за противопоставяне на корупцията. Това разгласи водачът на НФСБ Валери Симеонов след срещата сред депутатите от обединението и Цацаров в четвъртък в Народното събрание. Кандидатът за правоприемник на подалия оставка поради скандал с противозаконни постройки на терасата му Пламен Георгиев пристигна в Народното събрание, откакто ден преди този момент Симеонов разгласи, че номинацията на Цацаров, повдигнат от ГЕРБ, депутати от " Атака " и Емил Димитров-Ревизоро от " Обединените патриоти ", не е съгласувана с по-малкия съдружен сътрудник.

Срещата и " постигнатото единодушие " по думите на Симеонов по въпроса за КПКОНПИ се трансформира в мотив " Обединените патриоти " публично да поддържат кандидатурата на Цацаров.
На въпрос с какво Цацаров ги е убедил, че е подобаващ за длъжността, депутатът от партията Борис Ячев, който е и ръководител на парламентарната комисия за битка с корупцията, в която тече процедурата за избор на нов ръководител на КПКОНПИ, отговори: " С визията си за активността като предстоящ ръководител на КПКОНПИ. Зададохме му доста въпроси. Има добра визия за промяна в профилираната комисия за лишаване на нелегално добитото имущество, промяна във връзка с законодателството и за това по какъв начин би трябвало да бъде вдигната комисията на крайник, с цел да може да оправдае публичните упования ".

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Идеите за КПКОНПИ

След срещата Симеонов изброи седемте точки за промени в антикорупционния закон, по които Цацаров и " Обединените партриоти " са постигнали единодушие. " На първо място на едно мнение сме, че би трябвало да се разчисти закона от прекомерните полицейски пълномощия за следствие на комисията - СРС-та и прочие, тъй като не е обикновено тази активност те да я правят ", съобщи Симеонов.

Другата тематика, по която е било реализирано единодушие е за обсега на проверяваните лица. " Той сега стига до водач на организация, което ще сътвори прекомерно огромно натоварване на този орган и неспособност за извършване на фукциите ", сподели водачът на НФСБ.

По време на срещата съгласно Симеонов бил разискван и въпроса до каква степен би трябвало да се трансферират функционалностите на КПКОНПИ върху общинските препоръки, които ще изберат комисии за спор на ползи, до каква степен ще бъдат способени и до каква степен няма да се трансфорат в принадлежности за почистване на неуместните по общини опозиционни представители.

От " Обединените патриоти " сложили и въпроса изборът на членовете на антикорупционната комисия да се прави от Народното събрание, а не както е в този момент - по предложение на ръководителя на комисията. Бил разискван и въпросът за прекомерно усложнените заявления, които лицата подават по закон. " Това води до погрешно попълване, до недоразумения, до грешки и доста постоянно попълващият декларацията става извършител ", сподели Симеонов. По време на срещата по думите му станало въпрос и за прекомерно раздутият състав на антикорупционната комисия, който сега напроява 422-ма души. " За сметка на това антикорупционната дирекция е единствено от 32-ма индивида ", посочи той.

Цацаров желае " да разсъни " комисията

Преди срещата претендентът за ръководител на КПКОНПИ означи, че не е негова работа да предлага промени в антикорупционния закон. " Това обаче не значи, че законът не се нуждае от промени. Напротив. Действащият закон има много недостатъци и аз в моята идея и на чуването в комисията, в случай че такива въпроси бъдат заложени, няма да скрия мнението си във връзка с всичко това, което съгласно мен би трябвало да бъде направено като промени в закона ", съобщи Цацаров.

И добави, че, в случай че бъде определен, всичките му дейности ще бъдат свързани с това комисията да бъде " събудена " от положението, в което се намира в този момент.

Против концепцията на Българска социалистическа партия президентът да назначава комисията

И " Обединените патриоти, и Цацаров се изрекоха против предлагането на Българска социалистическа партия ръководителят на антикорупционния орган да се назначава от президента. " Това предложение на Българска социалистическа партия не е ново. То се обсъждаше, когато се раждаше концепцията за обединен антикорупционен орган. Двата законопроекта и тези оферти бяха едно от първите неща, по които се сблъскаха двете позиции на КСНС при президента, когато се обсъждаха антикорупционните модели. Ако Българска социалистическа партия и другата позиция се абстрахират от чисто политическия миг, може би ще стигнат и до по-прагматични решения ", сподели Цацаров.
И добави, че съгласно него този модел ръководителят на комисията и членовете й да се назначават от президента не е " най-положителния " и " най-работещия модел ".

Борис Ячев пък дефинира повторното внасяне на законопоректа на Българска социалистическа партия като " остаряла история ", която не е била призната. Разделение в Българска социалистическа партия за номинацията на Цацаров

Депутатите от Българска социалистическа партия ще вземат решение дали и кого ще поддържат за началник на антикорупционната комисия (КПКОНПИ) след чуването на двамата претенденти – Сотир Цацаров депутатът от " Воля " Симеон Найденов, стана ясно от думите на лидрката на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова в Народното събрание през днешния ден. Вчера се очакваше Българска социалистическа партия да показа публично позицията си по тематиката, само че това по този начин и не се случи. Днес Нинова изясни, че тя самата в персонално качество ще гласоподава " срещу " двамата претенденти, само че " не поради техните качества, а поради сбъркания модел ". Според нея шефът на КПКОНПИ не би трябвало да бъде избиран от депутатите, които се чака по-късно обективно да проверява. Затова социалистите още веднъж са внесли остарялото си предложение той да се назначава от президента. Лидерът на Българска социалистическа партия изясни решението на Българска социалистическа партия да не внесе своя кандидатура точно с това, че левицата в действителност упорства за прекрояване на модела на избор на ръководител на КПКОНПИ и в този смисъл бу било необичайно да предлага собствен претендент.

По-рано обаче зам.-председателят на парламентарната група на левицата Драгомир Стойнев даде пред bTV друго пояснение - партията нямало по какъв начин да получи поддръжка от другите обединения в Народното събрание и било безсмислено да прави своя номинация. Пред медиата Стойнев дефинира Цацаров като " несъмнено мощна кандидатура ". " Сотир Цацаров е потвърдил, че може да бъде самостоятелен, да не се вслушва в мнението на ръководещите. Важно е да забележим каква е неговата идея за смяна на тази институция. Тогава към този момент ще вземем своето решение дали да го подкрепим ", сподели той. По информация на " Капитал " през вчерашния ден на съвещанието на групата на Българска социалистическа партия точно Стойнев се противопоставил на настояването на няколко леви депутати партията да заеме безапелационна позиция срещу избора на Цацаров. Аргументът му бил, че актуалният галвен прокурор е " добре квалифициран " и " качествата му са безспорни ".
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР