Царското семейство пренесе изненадващо за мнозина тленните останки на първородния

...
Царското семейство пренесе изненадващо за мнозина тленните останки на първородния
Коментари Харесай

Симеон Втори погреба сина си княз Кардам на българска земя 9 години след смъртта му

Царското семейство придвижи изненадващо за мнозина тленните остатъци на първородния си наследник княз Кардам на българска земя в навечерието на деветата годишнина от кончината му. Синът на Симеон II и кралица Маргарита бе положен в царската фамилна гробница в двореца „ Врана “, в криптата на православния параклис „ Св. св. цар Борис и Йоан Рилски Чудотворец “

 

През август 2008 година Кардам и брачната половинка му княгиня Мириам претърпяха тежка автомобилна злополука наоколо до Мадрид, от която престолонаследникът по този начин и не съумя да се възвърне. Двамата едвам бяха измъкнати от смачкания до неразбираемост ягуар. На 7 април 2015 година, след цели 7 години в кома, Кардам умря.

 

Опелото му бе осъществено от митрополита на Вселенската патриаршия за Испания, а тленните му остатъци бяха положени във фамилната гробница на брачната половинка му. На опелото и на погребението участва испанското кралско семейство и родственици и познати на Симеон от всички монархически семейства по света. На 40-ия ден от кончината на първородния наследник на българския цар в кралската катедрала „ Св. Йероним “ в Мадрид с благословението на патриарх

Неофит заупокойна работа отслужи Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний.

 

„ Кардам, княз Търновски, към този момент почива на свещената българска земя, в историческия дом на царското семейство “, оповестиха от прессекретариата на Сакскобургготски. Пренасянето на тленните остатъци на Кардам, който е роден в Мадрид, в родината на татко му има голямо символно значение.

 

Според монархическия протокол, защото Симеон II не е абдикирал от престола и се титулува „ Негово Величество Симеон II, цар на българите “, това значи, че Сакскобургготски заявява пред царските и кралските семейства по света, че не се отхвърля от короната.

Макар и към този момент да не е измежду живите, Кардам остава първият престолонаследник. Той щеше да наследи царската корона от татко си. След гибелта на Симеон короната отива у неговия внук и първороден наследник на Кардам – княз Борис.

 

Очевидно царят, който към този момент гони 87 години, е решил да удостовери правата на семейството върху българската царска корона. Втората причина някогашният министър председател и екслидер на Национална движение „Симеон Втори" да препогребе сина си в България е, че Кардам ще бъде първият аристократ от обвързвана с българското ръководство фамилия Сакскобургготски, чийто гроб в България е прочут. По стичане на историческите условия за момента българската страна и царското семейство не погребват цар Фердинанд у нас, каквато бе неговата воля. Най-драматична е историята с тленните остатъци на цар Борис, които след 9 септември 1944 година са извадени от гроба му в Рилския манастир, препогребани в дребен параклис в двореца „ Врана “ край София, а по-късно по заповед на комунистическия деспот Вълко Червенков дребната черква с останките на царя е взривена.

 

На повторното заравяне на Кардам към този момент в София се събра цялото царско семейство – царят и царицата, синовете на починалия – князете Борис и Белтран, някогашната брачна половинка – принцеса

Мириам, братята му княз Кирил Преславски и княз Константин-Асен, сестра му княгиня Калина и фамилията й.

 

Княз Кардам е роден на 2 декември 1962 година в Мадрид и според Търновската конституция като правоприемник на българския царски трон получава купата княз Търновски и херцог Саксонски. Князът е кръстен по православен ритуал, с благословението на българския патриарх Кирил, от свещеник Партений. Наред с името Кардам получава и името Йоан в чест на всебългарския настойник свети Йоан Рилски.

 

Синът на Симеон и Маргарита приключва Френския колеж в испанската столица, след което отпътува да следва висшето си обучение в университета „ Кларк " в Съединените щати. Дипломира се със специалности „ Философия " и „ Международна стопанска система ”. Впоследствие специализира селскостопанска стопанска система, агроиндустрия и мелиорации в Пенсилвания. Известно време работи в Кордоба – Аржентина, след което се завръща в Испания и постъпва в телекомуникационния бизнес.

През 1996 година се венчава за Мириам де Унгрия и Лопес. От брака си имат двама синове – Борис и Белтран, и двамата кръстени в православието.

 

Престолонаследникът Борис също е роден в Испания преди 26 години, приключил е Университета по изкуствата в Лондон. След като приключи, започва своя план BSCG Art. Това е името, с което подписва удивителните си акрилни статуи, въодушевени от Василий Кандински, Хуан Миро и Доналд Джъд. Князът приключи и магистратура по интернационалните връзки – знак, че приема напълно насериозно, че един ден ще наследи дядо си на царския трон – въпреки и да бъде цар без царство. Официално той ще се води „ страж на традицията “. Борис Търновски е минал и разнообразни курсове в Лондонското учебно заведение по стопанска система и политически науки. Редовно прави и свои изложения и продава картините за благотворителни дела.

 

СИМЕОН ДАДЕ БЛАГОСЛОВИЯТА СИ ВДОВИЦАТА НА СИНА МУ ДА съдебна експертиза ОМЪЖИ ЗА АРАБСКИ ПРИНЦ

В монархическите семейства има особени обичаи, които не всеки път са понятни за хората без синя кръв. Така да вземем за пример преди две години Симеон Сакскобургготски даде благословията си вдовицата на сина му Кардам – княгиня Мириам, да се омъжи за йорданския принц Гази бин Мохамед – първи братовчед на настоящия монарх крал Абдула II.

 

Както е известно, царят още като млад се сближава с йорданския крал Хюсеин, с който учат дружно в Александрия. След продължителния непосилен интервал по времена боледуването на княз Кардам и последвалата негова кончина българското царско семейство се радва на тази женитба. Още повече и поради другарството сред двете фамилии, прецизираха тогава от името на Симеон.

 

Принц Гази бин Мохамед е приключил влиятелната гимназия „ Хароу “ в Лондон, а по-късно приключва литература в един от най-престижните в света университети „ Принстън ". По същото време там учи и княз Кирил Преславски и двамата с йорданския принц са съквартиранти по време на следването си. Принцът е основен консултант на крал Абдула II по религиозните и културните въпроси и специфичен делегат на краля. Той е бил и негов регент. Княгиня Мириам резервира своето православно изповедание и след сватбата си.

 

Принц Гази бин Мохамед е другар на царското семейство от дълги години. След гибелта на княз Кардам по негова самодейност беше сложена каменна възпоменателна плоча в памет на р. Йордан, където е било едно от обичаните места на княз Кардам в светите земи.

 

През годините Мириам работи като гемолог и бижутер, като през ръцете й са минали голям брой скъпоценни камъни. Отгледала две прелестни деца, Мириам де Унгрия и Лопес се посвещава на тях и пристрастеността си към бижутата, създавайки своя лична марка. В сбирките й можем да открием доста от знаците на България, тъй като тя е княгиня Търновска и вечно ще остане брачна половинка на княз Кардам Сакскобургготски, даже и откакто към този момент е принцеса на Йордания.

Източник: Уикенд

Източник: kliuki.ws

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР