За трети път Маастрихт, един от ключовите градовете свързани с

...
За трети път Маастрихт, един от ключовите градовете свързани с
Коментари Харесай

Предизборни страсти в ЕК: Кой има най-големи шансове за председателското място?

За трети път Маастрихт, един от основните градовете свързани с историята на Европейския съюз, събра за спор водещите претенденти на партиите. Представителите на първата и втората политически сили в Европа - Урсула фон дер Лайен и Никола Шмит дебатираха с претендента на либералите Мари-Агнес Щрак-Цимерман, на зелените Бас Ейкхаут, на крайнодесните Андерс Вистисен, на Европейския свободен алианс Майлис Росберг и на Европейското християнско политическо придвижване Валериу Гилечи.



Осемте претенденти дебатираха през претъпкана, най-вече с младежи, зала. Основните тематики, определени от студенти, бяха климатичните промени, войната в Украйна и спора в Близкия изток, фермерските митинги, миграцията и демокрацията в Европа.



Обеща поддръжката за Украйна да продължи. Както и поддръжката за европейските фермери, които понасят тежки последици от войната.

" Трябва да сме деликатни Путин да не изличи Украйна от картата, би трябвало да й помогнем от взаимност. Но нашите фермери също усещат тежестта на войната. Трябва да помогнем на фермерите от страните покрай фронта. Но също по този начин би трябвало да има баланс и украинското зърно да отива в страните от Глобалния юг. Можем да намерим този баланс ", съобщи Урсула фон дер Лайен - ЕНП.

Според Шмит " Зелената договорка " би трябвало да продължи да се ползва, фермерите - вземат участие интензивно да вземат участие в това.



" Ще бъде огромна неточност, в случай че понижим битката ни с климатичните промени. Сега би трябвало да сме единни в това, което сме решили. И първо-трябва да влагаме доста в нашите технологии, да предотвратим покачването на нездравословните излъчвания. Второ би трябвало да създадем политиката за климата обществено обективна. Това значи също да финансираме по обективен метод ", сподели Шмит - Партия на европейските социалисти.



Според претендента на либералите европейските полезности са доста значими и проевропейските сили би трябвало да работят дружно.

" Сигурността е доста значима тематика. Ако пътувате за Украйна ще видите какво става там - изнасилват дами, губят се деца, все ужасни неща. Тогава би трябвало да се научим да работим дружно. Трябва да застанем дружно и да създадем обща защита, би трябвало да се събудим, ние сме мощен континент и би трябвало да стартираме незабавно ", уточни Мари-Агнес Щрак-Цимерман от " Обнови Европа ".

Бас Ейкхаут подлага на критика Фон дер Лайен, че под натиска на фермерите е направила отстъпки, свързани с климата.



Крайнодесният Вистисен назова председателството на фон дер Лайен злополука, а тя от своя страна упрекна крайната десница в Европа, че са свързани с Кремъл и популяризират пропагандата и дезинформацията на Путин.

През есента ще стане ясно кой ще бъде идващият ръководител на Европейската комисия.

Автори: Десислава Апостолова и Емилия Запартова


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Намерете ни в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР