“Царска Бистрица” е едно от местата, които са прелюбопитни за

...
“Царска Бистрица” е едно от местата, които са прелюбопитни за
Коментари Харесай

Царска Бистрица- бившият имот на Фердинанд и Борис III омайва туристите

“Царска Бистрица” е едно от местата, които са прелюбопитни за посещаване през всичките сезони. Най-хубаво е обаче там през зимата, изключително тази година, когато сняг има на доста малко места в страната.

Сгушена в полите на Рила, "Царска Бистрица " е шепа благополучие измежду природата, пресен въздух, надалеч от огромния град. Много гости на Боровец, наложително се отбиват и тук. Ще видите освен млади фамилии с деца, само че и възрастни хора. Има и не малко чужденци, които се захласват по мястото. В рамките на двореца има доста дървета от необичаен тип. Пред имението от царско време тече река Бистрица, а оттатък нея се разкрива превъзходен естествен пейзаж.

Освен да обиколят по алеята, хората се стопират на топло и в кафенцето. Там ги посреща бодър мъж на междинна възраст. Мястото, на което може да изпиете горещо кафе или чай, пък има забавен интериор с портрети и фотоси от царско време. Храмът в границите на двореца също е отворен за посещаване. Интересно е да се знае, че към момента настояща е и електроцентралата, която преди години е била издигната с елементи на известна марка за индустриална компания, която доставя двореца с ток. Бившият замък работи от четвъртък до неделя от 9 – 17 ч. Входът е заплатен - 5 лева на човек.



“Царка Бистрица” е някогашен замък на владетелите от Третото българско царство. Построен е сред 1898 и 1914 година Изпълнявал е функционалностите на ловна хижа за царете Фердинанд I и Борис III. Архитектурният образ е повлиян от обичайния български възрожденски жанр, само че дружно с това в него личат и европейски архитектурни въздействия.

В представянето на мястото на формалния уебсайт на Община Самоков някогашният парцел на царете е представян като една от забележителностите в региона. Обръща се внимание, че на 28 август 1943 година оповестяват на кралица Йоанна, че брачният партньор ѝ, цар Борис III, е болен от мистериозна болест. Това е и мястото, на което едвам 6 Симеон и 9-годишната Мария-Луиза виждат за финален път татко си жив. "Царска Бистриса " и през днешния ден носи сантиментални мемоари на някогашния министър председател на България Симеон Сакскобургготски. Тук преди години се омъжка и щерка му княгиня Калина. Именно за сватбата й с Китин Муньос е издигнат параклиса.

Върховен касационен съд ще гледа делото за двореца "Царска Бистрица "

"Царска Бистрица " е един от парцелите, за които страната спори с някогашния министър председател Симеон Сакскобургготски за благосъстоятелност. Делото още не е завършило. До момента страната е спечелила дефинитивно делата за имението "Кричим ", хижите "Ситняково " и "Саръгьол ". Не е завършил и разногласието за 16 000 дка рилски гори.

Сн. Община Самоков
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР