Църквата почита днес паметта на Света Емилия. Имен ден празнуват

...
Църквата почита днес паметта на Света Емилия. Имен ден празнуват
Коментари Харесай

Днес имен ден празнуват Емил и Емилия

Църквата уважава през днешния ден паметта на Света Емилия. Имен ден честват всички, които носят имената Емилия, Емил, Емилиан, Емилиана, Ема и Емили, написа offnews.bg.

Името произлиза от латинската дума aemilius и значи "съперничка ". Хората с това име честват и на 8 август, когато почитаме св. Емилиян изповедник.

Света Емилия произлиза от благороднически жанр и е майка на светците Василий Велики и Макрина, тя е имала още пет дъщери и трима синове. Двама от братята на светицата - епископите Григорий Нисийски и Петър Севастийски, също са канонизирани като православни християнски светци. След като отгледала децата си, множеството от тях напуснали дома ѝ, като останала единствено най-голямата щерка на светицата, която дружно с майка си основава първия девически манастир.

Още приживе Емилия разделя цялото си имущество на равни елементи, които разпределя на децата си, като освобождава всички плебеи и робини. Много от освободените одобряват християнството и заживяват дружно със светицата и най-голямата ѝ щерка в манастира. Света Емилия е доживяла до дълбока напреднала възраст, а след гибелта си е заровена в дребен фамилен параклис покрай брачна половинка и синовете си, каквото било и нейното предпочитание.

На днешния ден традицията е хлябът на трапезата се раздели на равни елементи сред околните, с цел да няма кавги сред тях и всички да си напомнят милосърдието сред хората.

Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР