Цар Самуил е владетел на голяма средновековна държава, която по-голямата

...
Цар Самуил е владетел на голяма средновековна държава, която по-голямата
Коментари Харесай

Съвместната историческа комисия: Цар Самуил е владетел на българско царство

Цар Самуил е държател на огромна средновековна страна, която по-голямата част от актуалната историческа просвета счита за Българско царство с център в територията на днешната Република Северна Македония. Това се споделя в публични рекомендации на Съвместната историческа комисия до държавните управления в София и Скопие за взаимно отбелязване на персони и събития от общата ни история.

След като въпросът за цар Самуил беше един от мъчно решимите сред двете страни и след две години договаряния, комисията показва, че средновековната страна на цар Самуил, която се смята за Българско царство, обгръща по-голямата част от земите и популацията на Балканския полуостров и предлага на двете страни да празнуват дружно Самуил.

За светите братя Кирил и Методий историческата комисия, формирана от български и македонски историци, показва, че " делото им е развивано в книжовните центрове на Преслав и Охрид, които тогава са се намирали на територията на средновековната българска страна, където техните възпитаници намират условия за работа ". Това, показват историците, дава съображение на актуалните страни да означават деня на Кирил и Методий дружно.

За Свети Климент Охридски - че след Великоморавската задача на Св. Климент той е потърсен от " средновековната българска страна и през 886 година е изпратен от княз Борис-Михаил в региона Кутмичевица, където поставя основите на Охридската книжовна школа ". През 893 година " по заповед на българския цар Симеон е ръкоположен за Велешки свещеник ".

Целта на работата на историческата комисия не е смяна на историческите обстоятелства, те не могат да бъдат изменени, а поощряване на образованието, което да не е основа за операции на младите генерации, както и отваряне на спор по мъчителни тематики, споделят македонските членове на смесената историческа комисия с България след днешното издание на първите рекомендации за взаимно удостояване на исторически персони и промени в учебниците по история, написа македонското издание

Те споделят, че автономията на комисията е била зачитана и най-малко македонската страна в никакъв случай не се е поддавала на политически внушения и напън. Казват, че е имало напън от българска страна с изказванията на предходната политическа конструкция в България.

„ Няма изтриване на исторически обстоятелства, те даже не могат да бъдат заличени. " Македонският исторически разказ няма да бъде променян, тъй като задачата на комисията не е да дефинира по какъв начин да се чете македонската или българската история ", споделиха от комисията.

Първите рекомендации на комисията, които са общи и за двете страни, се отнасят за учебника по история на България за 5 клас и учебника по история на Македония за 6 клас. Препоръките са свързани с античния интервал от историята.

В бележките към българския учебник се приказва за израза " българските земи ", който се предлага да се промени с " днешните български земи " или " територията на модерна България ". Както споделят от комисията, в българските учебници терминът " български земи " се употребява и в древността, а посредством картите у младежите се усеща, че има български земи, които през днешния ден не са част от България. Единствената спогодба за македонския учебник е, че картите би трябвало да са по-точни за античността.

Историците означават, че " Свети Наум Охридски след Великоморавската задача идва в средновековна България. Той е един от основоположниците на Плиско-Преславската книжовна школа. Около 893 година е изпратен от цар Симеон в Охрид, където продължава просветителската активност на Св. Климент ".

От комисията акцентират, че рекомендациите нямат заповеднически звук към създателите на учебниците, а би трябвало да се преглеждат като оферти, написани доста умерено.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР