Трябва винаги да подчертаваме, че кирилицата е създадена в България

...
Трябва винаги да подчертаваме, че кирилицата е създадена в България
Коментари Харесай

Проф. Бърлиева: В Европа катедрите по българистика се закриват заради русистиката

Трябва постоянно да подчертаваме, че кирилицата е основана в България от учениците на Кирил и Методий и тя е най-големият ни принос в европейската просвета – споделя проф. доктор Славия Бърлиева, шеф на Кирило-Методиевския теоретичен център. – И в случай че ги нямаше просветените владетели от Кирило-Методиевата ера, нищо от това свято дело нямаше да бъде съхранено през днешния ден и евентуално – като в земите на западните славяни, щяхме да пишем на латиница.
И в случай че ги нямаше просветените владетели от Кирило-Методиевата ера, нищо от това свято дело нямаше да бъде съхранено през днешния ден и евентуално – като в земите на западните славяни, щяхме да пишем на латиница.

Не бива да забравяме също по този начин, че Кирил и Методий разчупват гръко-римския модел на европейската просвета и привнасят в него славянския детайл. Затова дано не разрешаваме – както се случи наскоро, да бъдем дразнени по най-груб метод с хрумвания, че кирилицата е основана в Македония. И дано образоваме младежите да знаят, че писмеността е един от главните параметри на националната ни еднаквост, че ни е пазила от всевъзможни асимилации и че не би трябвало да се отхвърляме от нея.

И какво по-смущаващо от новината, че това познание не просто може да изтлее, само че да бъде сменено с “факти”, изфабрикувани за задачите на нечия геополитическа игра, споделя още тя пред Българска телеграфна агенция.

В момента в цяла Европа катедрите по славистика, българистика и така наречен дребни славянски езици се закриват за сметка на русистиката – декларира проф. Славия Бърлиева. – Това е елементарно разбираем политико-икономически феномен, който, за жалост, отмества ползите на славистите от този пръв стадий на Кирило-Методиевото дело. Пресен образец е катедрата “Славистика и балканистика” във Виенския университет, където мощно участваха българистичните проучвания. На мястото на изключителния млад австрийски академик с добър български и сръбски език обаче беше извикан от Русия експерт – може би също толкоз добър, само че нямащ нищо общо с балканистиката. Така в катедрата през днешния ден има единствено русисти и нито един представител на балканските страни. Българска академия на науките се обърна към австрийския министър на просветата и науката с зов да бъде непокътната българистиката, само че това не се случи. А и нашата страна в лицето на външното ни министерство не си направи труд, макар че също беше сезирана.

А равносметката от това безучастие е еднопосочна – страната ни се лиши от още едно средище, което да приготвя посланици на българската просвета по света.

За мен това е безхаберие и поредна проява на неналичието на всякаква сензитивност към духовността – само че духовното не носи доходи, не може да се подели и продаде. Това са все неща, чието деяние се отнася до няколко генерации след нас и явно мощните на деня не са заинтересувани от тях, разяснява проф. доктор Славия Бърлиева.

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР