Трябва да запалим пламъка, без да мислим дали маслото е

...
Трябва да запалим пламъка, без да мислим дали маслото е
Коментари Харесай

Кметът на Русе Пенчо Милков уважи празника Ханука на еврейската общност

„ Трябва да запалителен пламъка, без да мислим дали маслото е малко и пламъкът ще гори едва и малко. Творецът води ръката, която го пали, а с появяването на мъничко пламъче светът изцяло се трансформира “.

С тези думи кметът Пенчо Милков поздрави присъстващите на тържественото отбелязване на Ханука - един от най-светлите празници в еврейския календар. Събитието се организира в хотел „ Дунав плаза “ и беше проведено от Регионалната организация на евреите „ Шалом “ в Русе.
Кметът, регионалният шеф Анатоли Станев и ръководителят на „ Шалом “ - Русе Панайот Тотев възпламениха първите три свещи от ритуалния светилник.

Ханука се смята измежду евреите за фамилен празник и отбелязва историческия миг, в който дребна група евреи – макавейци, извоюват през 2 век пр.н.е. независимостта на нацията си. В продължение на 8 дни всички синагоги палят свещите в ритуалния светилник - ханукия. Пали се една основна свещ, наречена шамаша, която заема централно място и пази светостта на ханукията от оскверняване. С шамаша се палят останалите свещи, съответстващи на идващия ден от празника. Във всеки еврейски дом се поставя ханукия на прозореца, а на децата се раздават блага и лакомства.

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в  и !   

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР