Трябва да върнем младите хора в читалищата, казва водачът на

...
Трябва да върнем младите хора в читалищата, казва водачът на
Коментари Харесай

Веселин Плачков: Пловдив е прекрасна сцена за правене на  ев...

Трябва да върнем младежите в читалищата, споделя лидерът на листата на Политическа партия АБВ в 16 МИР Пловдив

- Г-н Плачков, за какво влизате в политиката и за какво тъкмо от Политическа партия АБВ?

- Влизам в политиката, тъй като в последните 30 години ми омръзна да ставам очевидец на безспорната безпринципност, с която се ръководи страната. Като човек, обвързван с културата, неналичието на мисъл в културното развиване на страната ми прави най-силно усещане. Ако продължава да се върви в тази посока, която сега се следва, напълно скоро няма да има потребност от аудитория и няма потребност да има потребност от спектакъл, от кино.

АБВ е единствената партия, която отвън акция и без всякаква показност провежда културни акции и артикули - показване на книги, отношение към актьори, художници, артисти, музиканти.

В предишното животът нееднократно ме е сблъскал с Румен Петков, ръководител на Политическа партия АБВ. Аз го познавам около Плевенския спектакъл, на който той е помагал под всевъзможни форми. Няма по какъв начин да не застана зад подобен човек, с това отношение към културата и културния живот на страната.

Румен Петков е политикът, който ме завоюва и с отношението си към АЕЦ „ Белене”. Аз съм израсъл в този крайдунавски град, моите родители са работили дълги години там, аз съм приключил нуклеарна електротехника. Единственият политик, който срещнах в отбрана на концепцията за създаване на втора АЕЦ и развиване на нуклеарната енергетика в България, е Румен Петков.

- Има ли място политиката в културата?

- Политиката има място във всяка една сфера от нашия живот. Политиката се занимава и с културата. Политиката дефинира метода на живот в една страна. Разбирам хората, които не желаят да бъдат обвързани с политика, изключително в областта на културата. Но в последна сметка някой би трябвало да работи, с цел да има първо просвета и след това да създадем по този начин, че културата да не бъде подвластна от политическа партия. В последна сметка за политиката в една страна се съди по нейното отношение към културата.

- Водач сте на листите на Политическа партия АБВ в Пловдив и Плевен. Сходни ли са проблемите по места или единственото общо е буквата „ П” при започване на името на двата града?

- Има доста сходни проблеми и доста разлики. Всеки един район е характерен самичък за себе си. В Пловдив има доста мощно развъртян културен живот. Неслучайно Пловдив е културна столица на Европа. „ Сцена на кръстопът” е фестивал, който всява почит. Изобщо всички културни събития, които се случват в града, заслужават откровено почитание.

Ще се изразя по този начин: Животът в Пловдив е извънредно мощен с отношението си към културата.

И Плевен, и Пловдив, и Пазарджик стартират с буквата „ П”. Но това са градове в България. Те са в рамките на нашата татковина. Затова би трябвало да приказваме за национална тактика за просвета, която ще подкрепи всички градове в културно естество. Независимо кой ще влезе в Народното събрание и коя партия ще е на власт. И това би трябвало да бъде нормативен документ, с ясно начертан проект, който би трябвало да се следва в годините.

Давам за образец читалищата, които има всяко едно обитаемо място в България. Читалищната активност не е единствено смучене на пари и правене на няколко обичайни школи - пеене, изобразяване, танци. Чрез Националната тактика за развиване на културата читалищата би трябвало да бъдат обсъждани като нужда и право на всеки български жител да има достъп до културата.

Концертите, кинопрожекциите и театралните спектакли не са форма на предизборна пропаганда, а би трябвало да се трансфорат в метод на живот даже в най-малкото селце в България.

Трябва да върнем младежите в читалищата!

Една от главните задания на тази Национална тактика за просвета е да възстановим потребността на хората да се върнат в културните средища. Публиката би трябвало да се научи да изисква. Защото изкуството е право на всеки свободен жител. Аз не считам, че това, което артистите дават сега, е изкуство. Евтината дъвка за окото, която демонстрират по малкия екран, не е изкуство.

Досега всички партии съумяха да съсипят всичко, което беше основано в региона на културата. Време е към този момент да стартираме да възвръщаме останките и да градим отначало! Ние от Политическа партия АБВ сме посочили своя ангажимент културата да бъде приоритет, а освен предизборна „ дъвка”.

- Имахте доста срещи с пловдивчани. Какво желаят хората?

- Нормален живот в работеща страна!

Пловдив с тази креативна, културна и историческа мощност при едно съответно ръководство може да се трансформира в първия за предпочитане град за живеене и креативно развиване. С едни непрестанни фестивали, бианалета, да посреща създатели от цяла Европа.

Пловдив може да бъде барометър за европейска просвета.

Трябва особено отношение, екипи, ресори. Но по тази причина би трябвало да работят доста хора и то като един. В момента съществува разнобой сред управляващите и тази основа, която има градът, се размива сред партийни и междуличностни съревнования.

Пловдив е прелестна сцена за правене на европейска просвета! Нека я използваме!

- Вярвате ли, че смяната е необратима и тя ще пристигна на 4 април?

- Вярвам, че смяната стартира вътре в нас. Трябва да пожелаваме първо от себе си и след това да търсим сметка на другите. Всички сме недоволни, мрънкаме, подлагаме на критика. Време е да създадем едно нещо - да гласуваме!

В момента ние сме в иго, плебеи сами на себе си - на егото си, на мързела си, на прекачване на виновността, че някой различен ни е отговорен и ни е задължен.

Време е да заемем позиция, да сме почтени и откровени, да стартираме да работим. Чака ни доста работа! Нашата работа, да си я свършим!

Гласувайте за смяната! Подкрепете другите лица, а не познатите, корумпирани, които към този момент 30 години потвърдиха, че не могат да се оправят, политици!
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР