Трябва да се насочи особено внимание към бурканите, когато правите

...
Трябва да се насочи особено внимание към бурканите, когато правите
Коментари Харесай

Съвети за откриване на подходящи буркани и капачки при приготвяне на сладка, мармалади и желета

Трябва да се насочи изключително внимание към бурканите, когато вършиме зимнина. Нито бурканите, нито капачките би трябвало да имат нащърбено място, другояче може да не се затворят херметически. Гумените пръстени на бурканите за уплътнение би трябвало да са еластични.

Особено подобаващи за консервиране на мармалади, конфитюри и желета са бурканите с по този начин наречените Twist-off Glassern. Това са буркани, чиито капачки с половин завъртане компактно затварят буркана. Непременно би трябвало да употребявате такива буркани, когато работите с желиращи средства и по-малко захар.

Събраните в семейството буркани постоянно могат да се употребяват, в случай че капачките се затварят херметически и че нямат ръждиви места. И естествено уплътняването отвътре на капачките би трябвало да е на разположение и да е безупречно.

Важно при използването на тези капачки е типът на пълнежа. Тези буркани би трябвало постоянно да се пълнят до ръба и незабавно да се затварят. След това е целесъобразно да оставите бурканите за към 5 минути обърнати с капачките надолу, с цел да се затворят херметически и наличието да не образува мухъл. Домакините би трябвало сами да подберат размера на употребяваните от тях буркани, като деликатно се отстранят, в случай че има спукани или развалени при консервирането.

Преди да преценим кои буркани (от кой вид) ще употребим, те би трябвало да бъдат главно почистени. За това бурканите и капачките се почистват със мощно гореща вода и препарат. След това се изплакват добре и подсушават с забрадка. Гумичките и гумените шапчици, както и Twist-off капачките се стерилизират добре. До използването може да ги оставите да лежат във вода.

Ако в едно домакинство ще се вършат конфитюри, мармалади и различен ресурс не за непосредствена консумация, е оправдано да се намерения за съхранението.

 ф Thinkstock

Идеален е хладният, изсъхнал и мрачен килер (с най-ниска температура 4 градуса, най-висока температура краткосрочно 12-16 градуса). Подходящи са добре проветрен килер за хранителни артикули или хладна стая.

Бурканите по опция се слагат на мрачно. Светлината въздейства неподходящо върху качеството и цвета на консервите.

 ф Thinkstock

Ако не разполагате с уместно помещение, е допустимо да замразите част от плодовете и при нужда с част от тях да извършите мармалад, който може да се употребява в течение на няколко седмици.

Това важи и за приготвянето на желета, защото плодовият сок може през цялата година да пресовате от плодовете и незабавно да обработвате.

 ф Thinkstock
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР