Трябва да се гарантира сигурността и неприкосновеността на вота при

...
Трябва да се гарантира сигурността и неприкосновеността на вота при
Коментари Харесай

Президентът: Усилено работим по въвеждане на електронно дистанционно гласуване

Трябва да се подсигурява сигурността и неприкосновеността на вота при въвеждането на отдалеченото електронно гласоподаване. Това разяснява президентът Румен Радев при откриването на 26-ата интернационална конференция на Асоциацията на органите за ръководство на избори в Европа, на която София е хазаин.

" Огромна част от българските жители напуснаха страната . Те имат проблеми да упражнят правото си по конституция на глас. Затова интензивно работим по въвеждане на електронно отдалечено гласоподаване ", разгласи Румен Радев. Той добави още, че това е обвързвано и с доста съществени проблеми: " На първо място това е да се даде в действителност опция на всеки един да гласоподава чисто софтуерно и механически. На второ място - да се защитят неговите персонални данни. След това да се отбрани тайната на вота и да защитим сигурността и честността на този избор ", сподели президентът.

Вицепремиерът Т омислав Дончев , който също взе присъединяване във форума, зададе няколко въпроса и обърна внимание на " сянката на подозрение ", която може да споходи и машинното, и електронното гласоподаване.

" Няма да разясня рисковете с тази нова технология, по-скоро бих желал да подчертавам върху обстоятелството, че електронните системи за гласоподаване занапред ще водят война за своята легитимност ", разясни Дончев.
 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР