Трябва да разберете, че ако Европа бъде нападната, ние никога

...
Трябва да разберете, че ако Европа бъде нападната, ние никога
Коментари Харесай

Политико: Европа трябва да се пази от Тръмп – той няма да помогне на ЕС, ако бъде нападнат

" Трябва да разберете, че в случай че Европа бъде нападната, ние в никакъв случай няма да дойдем да ви помогнем и да ви подкрепим ", е споделил Тръмп на ръководителя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен през 2020 година, твърди френският еврокомисар Тиери Бретон, който също е участвал на срещата на Световния стопански конгрес в Давос.

" Между другото, НАТО е мъртво и ние ще го напуснем, ще излезем от него ", е споделил още Тръмп съгласно Бретон. " И добави: " и апропо, вие ми дължите 400 милиарда $, вие, германците, тъй като не платихте това, което трябваше да платите за защита ", сподели Бретон за напрегнатата среща, на която е участвал и тогавашният началник на търговията на Европейски Съюз Фил Хоган.

Бретон описа този виц на събитие в Европейския парламент в Брюксел във вторник, единствено няколко дни преди Републиканската партия да организира на 15 януари своето заседание в Айова, което е началното съревнование в битката на Тръмп за продобиване на републиканската номинация и завръщане в Белия дом, написа " Политико ".

Членовете на партията ще дадат гласовете си за претенденти, измежду които са Тръмп, губернаторът на Флорида Рон ДеСантис и някогашният губернатор на Южна Каролина Ники Хейли, които в изследванията на публичното мнение изостават доста от някогашния президент.

В Брюксел царува боязън от опцията Тръмп да се завърне на президентския пост в Съединени американски щати.

В качеството си на комисар, отговарящ за индустриалната политика и програмата за защита на Европейски Съюз, Бретон упорства Европейски Съюз да усили личните си качества за защита на фона на войната на Русия в Украйна, а във вторник показа фонд на стойност 100 милиарда евро за увеличение на производството на оръжие в блока, написа изданието.

" Това беше огромен сигнал за пробуждане и той може да се върне ", сподели Бретон за Тръмп. " Така че в този момент повече от всеки път знаем, че сме сами, несъмнено. Ние сме членове на НАТО, съвсем всички, несъмнено, имаме съдружници, само че нямаме други благоприятни условия, с изключение на да увеличим фрапантно това перо, с цел да сме подготвени [за] каквото и да се случи. "

Европейците не могат да дефинират изхода от изборите в Съединени американски щати, само че могат да стартират да се приготвят за най-лошото, написа още " Политико " в друга обява.

Понастоящем болшинството европейци считат, че втори мандат с някогашния президент на Съединени американски щати Доналд Тръмп в Белия дом ще отслаби съюза на Европа със Съединени американски щати в региона на сигурността - и са прави, написа изданието.

Но въпреки европейците да не са в положение да дефинират изхода от идните избори в Съединени американски щати, те могат да стартират да построяват защитни стени и да подхващат други ограничения - ограничения по отношение на военната подготвеност, процесите на взимане на решения в Европейския съюз, институционализирането на връзките сред трансатлантическите заинтригувани страни и предпазването от евентуално отдалечаване от Съединени американски щати - с цел да запазят връзките си.

Европа има пълномощия в трансатлантическите връзки и през идната година тя би трябвало да се държи на равнище. Защитата на връзките сред Съединени американски щати и Европейски Съюз от Тръмп би трябвало да бъде главен приоритет за 2024 година, написа " Политико ".

Въпрос номер едно, несъмнено, е Украйна, която сега обезверено се нуждае от поддръжка. Това частично се дължи на неуспеха на Европейски Съюз - с помощта на обструкционизма на Унгария - да реализира единодушие по петгодишен пакет за финансова помощ в размер на 50 милиарда евро в средата на декември. А по-късно обстановката се усложни и от невъзможността на Конгреса на Съединени американски щати да утвърди американска поддръжка за Киев в размер на 61 милиарда $.

Освен това не е ясно по кое време Конгресът може да предприеме дейности през 2024 година А като претендент за президент Тръмп се изрече недвусмислено за проектите си за подкрепяне на Украйна, като даде обещание както да приключи посочената помощ, по този начин и да им " даде повече, в сравнение с в миналото са получавали ".

Изправен пред непредсказуемия Вашингтон и личните си дефекти, Брюксел в този момент търси метод да финансира помощта за Украйна отвън бюджета на Европейски Съюз - посредством национални вноски или дългови гаранции от страните членки. Но този фрагментарен метод е жертван да закъснее с месеци и да се окаже непълен.

Ето за какво, в случай че блокът желае да успее да помогне на Украйна и да се защищити от ненадеждността на Съединени американски щати в бъдеще, той би трябвало да одобри новото предложение на Вашингтон за изземване на съветски активи.

Безизходицата във връзка с финансирането на Украйна, дължаща се на ветото на Унгария, също по този начин акцентира обезпокоителен систематичен минус в процеса на взимане на решения в Европейски Съюз - и то подобен, който е съдбоносен да попречи на отбраната на Европа от Тръмп.

Без гласоподаване с квалифицирано болшинство при вземането на значими решения способността на Брюксел да откри своята " стратегическа автономност " ще бъде пленник на съдружниците на Тръмп в Будапеща и на други места. Така вероятността за завръщане на Тръмп придава на по-лесното взимане на решения спомагателна неотложност. С други думи, повече решения в Европейски Съюз би трябвало да се вземат с гласоподаване с квалифицирано болшинство и би трябвало да има повече благоприятни условия за " обединения на искащите " да работят дружно по значими въпроси.

Междувременно за по този начин възхваляваният ангажимент на Европа за увеличение на разноските за защита - провокиран от заканите на Тръмп, до момента в който беше на власт - има какво да се желае. Повечето страни от НАТО към момента харчат по-малко от 2% от Брутният вътрешен продукт за защита. А 20 от 28-те европейски членки на НАТО понастоящем харчат повече за личен състав, в сравнение с за главно съоръжение, поддръжка, научноизследователска активност, интервенции и инфраструктура.

Сегашните компликации при задоволяването на украинските потребности от съоръжение мъчително демонстрират, че европейските армии не разполагат с задоволително ресурси от муниции, танкове и самолети, с цел да сдържат сами Русия - и би трябвало да се приготвят.

Евентуалното връщане на Америка към Азия е неизбежно, а президентството на Тръмп би означавало, че Пентагонът към този момент няма да продължава да поддържа Европа. Така че, макар че разноските на НАТО отвън Съединени американски щати към този момент са се нараснали с 8,3% през 2023 година, европейските страни би трябвало да се ангажират да продължат да се усилват със същия ритъм на срещата на върха на НАТО през юли във Вашингтон и, което е по-важно, да се преориентират към по-голяма самодостатъчност, когато става въпрос за военно съоръжение.

Занапред трансатлантическите връзки също би трябвало да бъдат по-добре институционализирани и в тази връзка Европейски Съюз би трябвало да упорства администрацията на президента на Съединени американски щати Джо Байдън да се съгласи с трансатлантическото партньорство през 21-ви век и да се ангажира с постигането на тази цел до 2030 година, както предлага Мрежата за трансатлантическа политика.

Такова партньорство, несъмнено, ще изисква необятна политическа поддръжка. И защото както Европейският парламент, по този начин и Конгресът на Съединени американски щати са заети с идните избори, Брюксел и Вашингтон би трябвало да стартират с възобновяване на Трансатлантическия бизнес разговор и други свързани с него разговори със заинтригуваните страни. Предприемането на такива стъпки ще направи политически по-трудно за една бъдеща американска администрация да унищожи трансатлантическите връзки.

И най-после, запазването на трансатлантическите връзки за 2025 година и по-късно не е обвързвано единствено с предпазването от Тръмп. Промяната в дясно в европейската политика също съставлява опасност за алианса, написа " Политико ".

В предишното Марин льо Пен - евентуалният претендент на десницата за президентския пост във Франция през 2027 година - заплаши да извади Франция от военното командване на НАТО и се опълчи на снабдяването на Украйна с оръжие. Крайно десният нидерландски политик Герт Вилдерс, който може да резервира салдото в новото съдружно държавно управление, съобщи, че Нидерландия би трябвало да понижи военната си поддръжка за Украйна. А антинатовски настроените претенденти от немската партия " Алтернатива за Германия " заемат видно място измежду претендентите за европейските избори през 2024 година

Без значение какво ще се случи на идните избори в Съединени американски щати, в случай че поддръжката на Европейски Съюз за НАТО, Украйна и други общи трансатлантически провокации отслабне, лепилото, което държи Съединени американски щати и Европа дружно, ще стартира да се разпада.

Няма какво да се лъжем - втора администрация на Тръмп би означавала огромни проблеми за трансатлантическите връзки. И въпреки че европейците в действителност са безсилни да повлияят на резултата от изборите в Съединени американски щати през 2024 година, те разполагат с една година, с цел да се приготвят за най-лошото.

Ако не подхващат дейности, ще би трябвало да упрекват единствено себе си, написа в умозаключение изданието.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР