„Трябва да покажем цялото богатство на нашата история в културната

...
„Трябва да покажем цялото богатство на нашата история в културната
Коментари Харесай

Илияна Йотова: Българското председателство на ЕС е шанс за страната ни

„ Трябва да покажем цялото благосъстояние на нашата история в културната стратегия на българското председателство на Европейски Съюз “. Това съобщи вицепрезидентът Илияна Йотова в Калофер, където взе участие в полемика за запазване и разпространение на културно-историческото завещание. Илияна Йотова акцентира, че българското възобновление е неповторимо в подтекста на европейския Ренесанс и предложи възрожденските градове да бъдат включени в културната стратегия. Предложението беше приветствано от присъстващите поданици на Калофер.

„ Страната ни не би трябвало да пропуща неповторимия късмет след 10 годишно участие в Съюза оптимално да разпространява своето културно завещание и да притегли вниманието на европейските жители както върху неговото разнообразие, по този начин и върху историческата му полезност в европейско и международно измерение”, уточни вицепрезидентът.

Илияна Йотова обърна внимание на забавянето, с което е почнал публичният спор по тематиката за културната стратегия на българското председателство. „ Време е за енергични дейности, за координация и съгласуваност на институциите на централната и локална власт, на гражданските сдружения, медиите и експертните общности, на Българските културни институти в чужбина. Наложително е да употребяваме опита на други страни-членки, които към този момент са председателствали Съюза”, сподели вицепрезидентът. По думите на Илияна Йотова, когато българските институции си подават ръка, това е в полза на страната.

В рамките на форума бе издигнат въпросът за нуждата от смяна на финансирането на дребните обитаеми места. Представители на Националното съдружие на кметовете на дребните обитаеми места желаеха среща по тематиката с вицепрезидента. Илияна Йотова пое ангажимент да провежда взаимна полемика по проблемите с представители на изпълнителната власт и Народното събрание.

Дискусията на тематика „ Нови благоприятни условия за развиване на културно-исторически туризъм в Калофер и района “ е част от националната акция „ Чудесата на България 2017”, която тази година се организира под патронажа на вицепрезидента. Във форума участваха представители на Министерството на културата, на регионалната администрация, народни представители, кметове, културни институции, археолози.

По-рано Илияна Йотова посети Националния музей „ Христо Ботев” в града.



Снимка: Президентство
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР