„Трябва да поемем протегнатата ръка на Македония”, заяви патриарх Неофит

...
„Трябва да поемем протегнатата ръка на Македония”, заяви патриарх Неофит
Коментари Харесай

Българската църква готви безпрецедентен жест към Македония

„ Трябва да поемем протегнатата ръка на Македония”, съобщи патриарх Неофит през днешния ден на влизане в постройката на Светия Синод. „ Това е най-малкото, тъй като те са наши братя, наш народ. Ще се стремим да запазим неговото единство”, съобщи патриарх Неофит.

Македонската черква е подготвена да признае Българската за църква-майка

Борисов в Македония: Върнем ли се към историята, нямаме бъдеще

Ето какво мислят в Македония за контракта с България

Негово светейшество обаче означи, че този въпрос би трябвало доста добре да се обмисли и решението да бъде взето с мнозинство.

Патриархът и синодалните митрополити се събраха на съвещание на зимната сесия, на което преглеждат писмото на Македонската православна черква - Охридска архиепископия от 9 ноември. В него тя моли да бъде приета като самостоятелна черква, а също по този начин желае Българската православна черква да стане нейна Църква-Майка.

Пред Синодалната палата макар студеното време и дъжда голям брой жители се събраха тази заран на безмълвно бдение в поддръжка на настояването Българската патриаршия да бъде Църква-Майка на Македонската архиепископия.

Видни общественици, публицисти, учени, представители на огромни македонски родове като Миладинови и Дрангови, Шапкареви, Пърличеви и Развигорови се оповестиха в поддръжка на настояването от Македония.

Според тях Българската патриаршия има своите учредения изрично да подчертае историческата истина за произхода на обновената като Македонска православна черква – Охридска архиепископия, както и за нейното екзархийско завещание.

Те подчертаха, че без подвига на нашите предшественици, в това число от Вардарска и Беломорска Македония, които реализираха църковна самостоятелност за преобладаващата част от православните българи на Балканите през ХIХ в., през днешния ден не биха съществували нито Българската патриаршия, нито Македонската архиепископия, която се явява правоприемник на македонските епархии на Българската екзархия.

„ Ваше Светейшество, не отхвърляйте протегнатата ръка на нашите братя от Македония”, приканиха жителите .

Струмишкият епископ Наум съобщи по-рано, че няма нищо по-естествено от това Българската патриаршия да се трансформира в Църква-Майка на Охридската архиепископия. Още повече, че сходно искане е било отправено от години от някои български архиереи.

Това решение Светия синод ще докара до изваждането на Македонската православна черква от изолацията, в която е сложена от Белград и Москва. Също по този начин този акт ще разреши на Българската патриаршия да се трансформира в бранител да съставлява Охридската архиепископия пред Вселенския патриарх и останалите православни църкви.

„ Църквата-Майка не е обвързвана толкоз с предишното, колкото с едно общо бъдеще в името на Богочовека Христос. Църквата-Майка значи обич “, безапелационен е владиката Наум.

Той опроверга и появилите се изказвания, че Вселенската патриаршия би била срещу едно сходно другарство сред Българската и Македонската православни църкви, определяйки го като „ огромна лъжа”.

Македонската православна към този момент половин век е в схизма поради едностранното оповестяване на автокефалия на 17 юли 1967 година в Охрид.

Следете ни на всички места и когато и да е с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Гугъл Play и AppStore

За още вести харесайте страницата ни във Фейсбук ТУК.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР