Трябва да обмислим дали въобще е нужна промяна в Конституцията.

...
Трябва да обмислим дали въобще е нужна промяна в Конституцията.
Коментари Харесай

Румен Радев: Проблемът в съдебната система е и личностен

" Трябва да обмислим дали изобщо е нужна смяна в Конституцията. Един план би трябвало да съдържа незабавни промени в правосъдната система. Плашещо е, че господин Радев има подготвен план, а не желае да го покаже. Сякаш се притеснява, че ще повлияе на изборния резултат. Покажете го, с цел да разберем дали не променяте парламентарната република в президентски режим ". Това сподели претендентът за президент Анастас Герджиков във връзка промяната в правосъдната система у нас.

съобщи, че планът на ГЕРБ в 44-ото Народно събрание е бил написан за една нощ. " Моят план е на огромен екип от хора, част от академичната общественост в СУ също взе участие. Мога да ви успокоя, че в него няма плашещи постановки за демокрацията. Той уголемява гражданските права - дава достъп до конституционно правораздаване, да вземат участие в законодателния развой, разширение на ролята и пълномощията на локалната власт и несъмнено правосъдна промяна ", изясни Румен Радев.
Герджиков към Радев: Слезте от облаците. Радев: Отдавна съм слязъл
Слезте от облаците, прикани Анастас Герджиков своя конкурент Румен Радев в единствени ефирен спор в четвъртък по Българска национална телевизия. Отдавна съм...

" Въвеждането на президентска република е рисково. Би могло да се намерения за по-големи пълномощия на президента, примерно по-трудно да се отхвърля ветото му ", сподели от своя страна Анастас Герджиков. Според него главната причина за промени в главния закон би трябвало да е постигането на господство на правото, само че то може да стане и посредством законови промени. " Искам да видя този план, не с цел да се заяждам, а с цел да го обсъдим. За мен най-важното е да приказваме за правила и правила, а не за персоните на тримата огромни в правосъдната система “, съобщи Герджиков. Според него проблемите в прокуратурата се персонализират, като засяга личността на основния прокурор Иван Гешев и митингите против него. " По-важното е че с изключение на наказателни има и цивилен каузи и те са три пъти. Имаме и административни съдилища. Съдиите са най-важни – подборът и атестацията им би трябвало да се изпипват добре. Трябва да намерим промяна, която да утвърди върховенството на правото ", сподели претендентът за държавен глава.

" Проблемът е и систематичен, и личностен. Нещата би трябвало да се преглеждат всеобхватно. Основният проблем е, че няма кой да проверява основния прокурор и той на процедура е закрепостен. Тези неща би трябвало да бъдат премислени и да им се откри решение. Политическите партии в новия парламент ще одобряват тази промяна, в случай че решат. Те би трябвало сами да схванат и проучват казуса и тогава ще решат дали ще одобряват предлагането на президента или ще го отхвърлят ", безапелационен беше Румен Радев. Анастас Герджиков изрази единодушие с съперника си, че е значимо да се приказва за правила.

По време на дебата Румен Радев отбрани решението си да не върне указа за назначение на основния прокурор Иван Гешев. " Понеже ме обвинихте, че не задържах указа за Гешев, аз този филм съм го играл. Петър Стоянов получава декрет за Бойко Рашков и дни по-късно този Висш съдебен съвет престава да съществува. След това Стоянов връща указа на новия съвет и приема предлагането на новия. Същото направих аз през 2017-а година с указа за Георги Чолаков, когато се избираше ръководител на Върховен административен съд ", изясни Радев.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР