Трябва да направим така, че България догодина да има по-високи

...
Трябва да направим така, че България догодина да има по-високи
Коментари Харесай

Василев: Няма как да сме богата държава, ако заплатите и доходите са ниски

Трябва да създадем по този начин, че България следващата година да има по-високи приходи, по-добри вложения и три % бюджетен недостиг, с цел да останат устойчиви финансите.

Това разяснява финансовият министър Асен Василев преди съвещанието на парламентарната група на „ Продължаваме промяната – Демократична България “ в централата на ул. „ Кърниградска “.

Той изясни, че има задоволително време всички да създадат своите оферти, които по-късно да бъдат разисквани в Народното събрание, написа Българска телеграфна агенция.

Василев бе безапелационен, че налог здания няма да се вдигне. Това, което е заложено в Закона за локалните налози и такси, е опция на общините сами да дефинират ставки. Всичко това, всяка една община ще си го преценя. Това с локалните налози и такси е предложение, което идва от самите общини, добави той.

Бюджетът е разчетен при равнища на събираемост, които са същите като тази година или малко по-малки от миналогодишните, тъй че от тази позиция, няма проблеми с приходната част, съобщи той.

По думите на Василев налозите като % от Брутният вътрешен продукт са планувани на 37,5 %, колкото и тази година. Миналата година успяхме да съберем малко над 38 %, добави той.

Според Василев за трета година се демонстрира, че България може да има трипроцентен недостиг, може да има същинска обществена политика. По думите му заложеното нарастване на приходите е над 11 %, както и рекордни вложения от 12 милиарда лева Всичко това се връзва с данъчната политика, без да се подвигат ставките на налозите, разяснява финансовият министър.

Относно рецензиите за огромен недостиг, Василев напомни, че и предходната година се е говорило за седем % недостиг, само че сме приключили на 2,9 %. Тази година също ще приключим на недостига, който е заложен в бюджета – три % на начислена основа, за следващата година отново сме планували 2,9 на начислена основа, добави той.

Аз не съм видял нито една рецензия, която да е основана на сметка. Повечето рецензии, които идват, са основани на друга икономическа философия – философията на постната пица, мисля, че българският народ имаше задоволително постна пица в годините, време е да вършим съвременна стопанска система, време е за повдигане на приходите на жителите, виждате, че задържаме данъчната политика, тъй че не се трансформират данъчните ставки, разяснява финансовият министър.

„ Няма по какъв начин да сме богата страна, в случай че заплатите и приходите са ниски. Трябва да се вдигне цената на труда, би трябвало да стават по-високи заплатите и в това време да се влага в нови машини, пътища, железници, тъй че в действителност страната да може да дърпа напред и да се вдигне продуктивността на труда “, безапелационен бе Василев.

По думите му, когато междинната заплата е пораснала с 15 % през последната година и с още 18 % предходната година, т.е. с общо над 30 %, по отношение на 2021 година, оптималният застрахователен приход се подвига с 10 %.

Той е доста под растежа на междинната заплата, разяснява финансовият министър и добави, че това е големина, която е обикновено да пораства с растежа на междинната заплата. Затова, това което сме говорили с промишлеността, е да се заложи този растеж по формула и да спрем с разискванията всяка година, посочи Асен Василев.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР