Трудно се води разговор, касаещ злокачествени заболявания при деца. Понякога

...
Трудно се води разговор, касаещ злокачествени заболявания при деца. Понякога
Коментари Харесай

Избрах тази професия заради оптимизма

Трудно се води диалог, касаещ злокачествени болести при деца. Понякога даже се запитвам кой би си избрал непринудено специалност, обвързвана с толкоз доста болежка, боязън и психологична контузия, извираща на вълни от съкрушените сърца на родителите и от измъчения взор на децата. " В детската онкохематология ме притегли оптимизмът. Това, че както наподобява ужасяваща, в нея има ужасно доста вяра . " В тези думи не дочувам романтика. Има очакване в науката и доста безрезервност. С днешна дата в тях се прокрадва и ретроспективният разбор на един 40-годишен професионализъм. Този на проф. доктор Добрин Константинов, дм - шеф на Клиника по детска клинична хематология и онкология в УМБАЛ " Царица. Йоанна-ИСУЛ ".

Израснал в семейство на лекари (баща и по-голям брат), проф. Константинов от рано проявя очевиден интерес към специалността на неговите близки. В средата на 80-те здравната му кариера започва с цифрата 30. Толкова е процентът успеваемост при лекуване на левкемиите. 40 години по-късно резултатите даже у нас доближават съвсем 90%. " И това не е единствено при левкемиите. Някои от другите болести към момента имат известни проблеми, само че на всички процентите на успеваемост порастват нагоре. Абсолютно на всички! "

Тези данни през днешния ден звучат фантастично на фона на края на 40-те, когато се основава първото лекарство против левкемия. Терапевтичният триумф за първи път потегля по оптимистичната канара нагоре, оставяйки зад тила си твърдите 0%. Част от медикаментите, лицензирани през 60-те и 70-те години, са с толкоз добра успеваемост, че се употребяват и до през днешния ден.

" Ние не започваме лекуване незабавно с " тежката артилерия ", тъй като е потвърдено, че комбинирането на тези остарели, само че ефикасни лечебни способи, е задоволително добре, с цел да даде на 80% от децата шанса да се излекуват. А останалите 20%? При тях са доста по-сложни нещата и все пак и там имаме нови способи. Та ние допреди 10 години не познавахме имунотерапията, а към този момент имаме и клетъчна терапия. Сега вършим чудеса. "

Тези чудеса проф. Константинов съпоставя със слънце. Изненадана съм да науча, че мракът, съпътстващ фамилията на децата с тежки диагнози, хвърля тъмната си сянка и върху техните лечители. Има нещо надълбоко прочувствено в самоотвержения инстинкт за заедност тогава, когато е непостижимо мъчно и към момента незнайно. " Първият диалог в никакъв случай не се получава. Той е безнадежден. Близките се пречупват и по погледа им не можеш да схванеш дали те схващат, какъв брой схващат, какво мислят... Страшно е, в действителност. Нашата психоложка (Ивайла Георгиева) доста им оказва помощ, а ние от екипа започваме да действаме по одобрения път с вярата да докараме нещата до край. И когато това стане, идва слънцето. В смисъл, че от това цялостно обезсърчение на всички, последователно стартира да става все по-светло. Може и за мен да е пристигнало слънцето, аз да се усещам задоволен, както и всеки доктор, който това прави. "

Колко лекари ще чуете да споделят това? И какъв брой от тях ще го претърпяват още веднъж и още веднъж сами, без да въвличат околните си в своите служебни терзания и паники?

- За годините се реализира някакъв автоматизъм, посредством който свикваш да държиш тези тематики надалеч от околните си. Може би те интуитивно схващат, само че нормално аз не споделям с тях и мисля, че това е по-хигиеничният метод, с цел да успееш (ако можеш) да се откъснеш и по този начин да се заредиш за другия ден.

- Но по този начин вие съхранявате тях, а себе си?

-... Ами това е мой проблем.

***

 Снимка: Анелия Николова, Dir.bg

В България годишно се диагностицират към 200 деца с онкохематологични болести. 120 от тях получават диагнозите си в Клиниката по детска клинична хематология и онкология, а тя работи на дневна база с над 50 от 250-300 непрекъснато следени деца. Стационарът й разполага с 36 кревати, които обслужват пациентите целево по интернационално одобрен стандарт. През последните 10-15 години в Клиниката са осъществени генерални промени в изискванията и в средата, които са от изключителна значимост за резултата от лечението. Дали това е задоволително и може ли да се желае още са все въпроси, които в никакъв случай нямат засищане. Може би отговорите се крият в обещаната и непристойно дълго чакана профилирана педиатрична болница, която един ден, да се надяваме, бъде построена, а не пригодена, за потребностите на тази мултидисциплинарна компетентност. В болница, в която " легловата част би трябвало да е свръхвисокоспециализирана, с големи благоприятни условия, които актуалната медицина дава за тези, които имат безспорната нужда от болнично лекуване . "

А дотогава ще не престават да изгряват слънца, въпреки и не на тази " улица ".
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР