„Трудно е да се каже кои избори ще са по-лесни

...
„Трудно е да се каже кои избори ще са по-лесни
Коментари Харесай

Цветозар Томов: Избори две в едно ще се организират по-добре

„ Трудно е да се каже кои избори ще са по-лесни от организационна позиция за ЦИК. Плюсовете за избори две в едно са, че няма да се постанова двукратна трансформация на софтуера на машините за гласоподаване “, сподели пред БНР Цветозар Томов, представител на ЦИК.
„ От друга страна това ще разреши подготовката на машините и за страната, и за чужбина - това да се направи в складовете още, т.е. логистиката доста ще се опрости.

Минусът е, че гласуването ще е по-дълго и че няма да са задоволително машините. Иска ми се да има най-малко по две машини в по-големите секции.

Доколкото ми е известно, бихме могли да осигурим още до към 2400 машини. Така ще имаме над 13 500 хиляди секции общо, което ще ни разреши в огромните секции да има по две машини.

Най-трудният софтуерно вид ще е, в случай че имаме не две в едно, а три поредни седмици избори. Но по този начин или другояче ЦИК ще се оправи и в двата случая ", уточни Томов.

По думите му в чужбина би трябвало да има машинно гласоподаване в към 250 секиции. Там обаче, в случай че имаме три поредни избора, времето ще бъде доста лимитирано, счита Томов.

" Може да се стигне до разрешаване на хартиено гласоподаване в обособени секции, с цел да има естествени условия за гласоподаване ", уточни говорителат на ЦИК. Според него е доста значим въпросът да се обезпечи сигурност на процеса на гласоподаване с машините.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР