Трудът, който се полага в празнични дни, във всички случаи

...
Трудът, който се полага в празнични дни, във всички случаи
Коментари Харесай

Работодатели не плащат на служителите си двойна надница по празниците

Трудът, който се поставя в празнични дни, във всички случаи се заплаща с нарастване, което е най-малко в двоен размер. Това напомнят от Изпълнителната организация "Главна ревизия по труда " във връзка идните празници - Великден, Деня на труда и Гергьовден.

Ако този труд се явява ексклузивен, той също се заплаща със 100% нарастване, заради което възнаграждението в този случай доближава най-малко четворен размер. При подневно отчитане на работното време или при ненормиран работен ден работата в празнични и почивни, респективно неприсъствени дни, постоянно е ексклузивен труд. Той се разпорежда със заповед на работодателя, за която служащият следва да е известен най-малко 24 часа по-рано.

Положеният ексклузивен труд в почивни и неприсъствени дни се заплаща с нарастване, уговорено сред служащия или служителя и работодателя, само че не по-малко от 75%, допълват от инспекцията.

При сумирано пресмятане на работното време работните дни се дефинират по авансово направен поименен график. В този случай трудът, положен по график в празнични, почивни и неприсъствени дни, не е ексклузивен и по тази причина с нарастване от най-малко 100% се заплаща само работата на формален празник.

От Инспекцията по труда поучават служащите и чиновниците, които ще работят в дните на публични празници, да имат доказателства, че трудът им е предоставен със заповед или че е положен по график, които да показват пред Инспекцията по труда, ако работата не им бъде заплатена с нарастване.

Официалните празници са регламентирани в Кодекса на труда. През 2022 година те са от 22 април до 25 април, а защото 1 май е в неделя, задочен е и 2 май. Дълъг уикенд ще има и за Гергьовден, защото 6 май е в петък.

Същевременно синдикалисти сигнализираха, че работодатели по всякакъв начин заобикалят българските трудови закони и не заплащат освен двойна отплата за работещите по празниците, само че не им дават и заслужени бонуси.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР