Трите законопроекта за вдигане на пенсиите през следващата година не

...
Трите законопроекта за вдигане на пенсиите през следващата година не
Коментари Харесай

Няма мерки срещу инфлацията, няма и пари в бюджета - само политическо говорене

Трите законопроекта за повдигане на пенсиите през идната година не срещнаха поддръжката на Националния съвет за тристранно съдействие. Защо няма единодушие по приходите на възрастните хора? 

" Добре е, че се състоя общественият разговор, само че съм учудена, че се дават такива предложния, без да тече бюджетна процедура. Такива ограничения се възнамеряват в бюджетната рамка на страната. Прогнозите за бюджета до края на годината не са доста положителни. Прогнозите за недостига в държавния бюджет за 2023 година по никакъв начин не са положителни. Служебното държавно управление не желае да внесе нов бюджет за 2023 година, което значи, че в тази рамка би трябвало да се разполагаме ", коментира бившият обществен министър Христина Христова пред Bulgaria ON AIR.

Според нея има чувство за предизборна обстановка и заплаха от политически наддавания, което не е добър вид за правенето на държавния бюджет.

" Учудвам се, че сега не се дебатира комплект от ограничения за понижаване на инфлацията. Няма място за усмиряване. Не се работи върху ограничения. Трябват уравновесени ограничения за бизнеса и семействата, не би трябвало да се дават преимущества. Прекрояват се правила и това удря по финансовата резистентност на пенсионно-осигурителната система ", сподели още Христова.

Тя акцентира, че ограниченията би трябвало да бъдат целенасочени и да се види с какво може да въздейства страната. А един от лостовете е минималната работна заплата, само че районните разлики са доста огромни. По думите ѝ обществените сътрудници у нас би трябвало да се научат да намират консенсуси.

" Минималната работна заплата е минималната цена на труда. Нека компенсацията на майките да бъде най-малко минималната цена на труда. Майката не е наложително да остане в отпуск по майчинство и през втората година. Правилно е дамите да имат право на избор ", уточни Христова.

Икономистът Пламен Иванов заяви, че надали някой е очаквал по-различен резултат от среща на Тристранката. По думите му у нас има политически безпорядък и няма образуван бюджет. 

 

" Беше малко повече политическо говорене. На политическото посланичество очевидно най-силният му инструмент е Изборният кодекс, тъй като единствено за това се приказва ", отбеляза Иванов в студиото на " България заран ".

Той е на мнение, че политическата неустойчивост дава няколко % растеж на инфлацията. Според него следването на някакви стъпки ще докара до прекъсване на растежа ѝ, а не на намаляването ѝ.

" Намалявайки цената на енергоресурсите, би трябвало да се отрази на цените в България. Не е ясно дали и по кое време ще стане. Време е да приказват специалисти, а не толкоз кой ще даде повече. Трябва да има произвеждане, с цел да се вдигнат приходите, не да взимаме заеми. Борбата против инфлацията не е с политическо говорене. Трябва да увеличим нашата покупателна дарба ", безапелационен е икономистът.

Пламен Иванов счита, че много ограничения, които се взеха в незабавен порядък, са неефективни. 

" Наливаме едни пари в обращение, които няма да доведат до антиинфлационна мярка. Трябва да спре политическият нюанс на икономическа мярка. Формираме спомагателен марж на облагата на даден бранш. Мерките би трябвало да се концентрират експертно ", разяснява икономистът.

" Получава се оклеветяване на българския шеф. Не всички работодатели са измамници и печелят въз основата на труда на своите чиновници. Неадекватно нарастване на минималната или междинната заплата ще докара до укрепване на сивия бранш, освобождение на хора и назначение на 4 часа ", предизвести Иванов.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР