Трите основни политически партии в Тайван ще проведат масови митинги

...
Трите основни политически партии в Тайван ще проведат масови митинги
Коментари Харесай

Тайванските партии имат последен ден за агитация преди изборите

Трите съществени политически партии в Тайван ще проведат всеобщи манифестации в петък вечерта в последен опит за събиране на подкрепа преди сериозните президентски и парламентарни избори, протичащи на фона на засилен китайски напън върху острова, предава " Ройтерс ".

Тайван е история на либерален триумф след провеждането на първите си директни президентски избори през 1996 година, кулминационната точка на десетилетия на битка против властническото ръководство и военното състояние.

Управляващата Демократична прогресивна партия (DPP), к оято поддържа обособената еднаквост на Тайван и отхвърля териториалните искания на Китай, се бори за трети мандат със своя претендент, сегашния вицепрезидент Лай Чинг-те.

В навечерието на изборите в събота К итай неведнъж жигосах Лай като рисков сепаратист и отхвърли многократните му апели за диалози.

Лай споделя, че е зает с опазването на мира през Тайванския проток, само че упрекна Китай, че желае да се намеси в гласуването посредством разпространяване на дезинформация и оказване на спомагателен боен и стопански напън върху острова, който Пекин счита като " свещена " китайска територия.

" Ние не се опасяваме ", сподели техническият служащ Чарли Лий, 61. " Вече имаме доста мощна демократична еднаквост и ще се борим до дъно ".

Лай се изправя против двама съперници за президентския пост - Хоу Ю-их от най-голямата опозиционна партия в Тайван Гоминдан (KMT) и някогашния кмет на Тайпе Ко Вен-дже от дребната Тайванска национална партия (TPP), учредена едвам през 2019 година

Хоу желае да стартира още веднъж ангажимент с Китай, като стартира с продан сред хора и, сходно на Китай, упрекна Лай, че поддържа формалната самостоятелност на Тайван. Лай споделя, че Хоу е про-Пекин, което Хоу отхвърля.

Гоминдан и TPP споделят, че Тайван се нуждае от промяна на държавното управление след осем години ръководство на DPP, макар че напъните на двете партии в края на предходната година да образуват взаимна листа, с цел да се изправят против DPP, се сринаха.

DPP и Гоминдан ще проведат последните си манифестации в петък вечерта.  Очаква се десетки хиляди да участват на събитията.
 Белгийският министър председател предизвести Китай да не се меси в политиката на Европейски Съюз
Белгийският министър председател предизвести Китай да не се меси в политиката на Европейски Съюз

Александър де Кроо е на двудневна среща в Китай
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР