Трите най-динамично развиващи се офис зони през миналата година са

...
Трите най-динамично развиващи се офис зони през миналата година са
Коментари Харесай

Активното строителство на офиси ще формира нови бизнес локации

Трите най-динамично разрастващи се офис зони през предходната година са били регионите към 7-11 км на бул. "Цариградско шосе ", "Бизнес Парк София " и кв. "Хладилника ", означават в разбора си от консултантската компания Colliers International. Доказателство за това е възходящият им съвкупен дял от целия пазар, който се е удвоил от 2017 година и през предходната година към този момент е достигнал 35% от общия размер в столицата. Интересът на вложителите и строителите също е ориентиран към тези зони, за което свидетелства фактът, че 71% от постройките в градеж са съсредоточени точно в тях. Съответно 62% от всички подписани покупко-продажби на пазара за предходната година са там. Средните офертни наемни равнища в сегмента в съответните региони са в диапазона 13-14 евро на кв. м на месец.

По отношение на целия пазар на офис площи клас "А ", "B " и "С " в София, предлагането през втората половина на предходната година означи 4% растеж и доближи обща повърхност от 2 282 700 кв. метра. С това за пръв път от четири години размерите на офисите клас "А " записаха превес над тези от клас "В ".

Сключените покупко-продажби единствено през за втората половина на предходната година са за 109 260 кв. м, а за цялата година - 175 680 кв. м, като тези резултати са сходни с регистрираните през 2018-а, означават специалистите. Търсенето през обсъждания интервал обичайно е предизвикано от компании от секторите ИТ и аутсорсинг (55%) и професионални услуги (21%). От отчета на Colliers се вижда, че последните избират зона "Център " и "Широк Център ", до момента в който ИТ и аутсорсинг компаниите са с фокус върху външна страна.

Търсещите офиси единствено през второто полугодие на предходната година чисто са усвоили 55 600 кв. м, а през цялата година - общо 135 400 кв. метра. Останалите свободни площи на пазара са със междинни равнища от 11% за обсъжданото полугодие. В интервала 2020-2022 година се чака да бъдат приключени още 396 000 кв. м, които все още са в интензивно строителство. Средните офертни наеми се резервират без смяна - за клас "А " - 13.5 кв. м, и за клас "B " - 10 евро на кв. метър.

Конкуренцията сред работодателите на пазара на труда и стремежът им към поддържане на висока успеваемост на чиновниците, стимулира фирмите да обръщат все по-голямо внимание на офис пространствата и работните условия в тях. Това оказва директно въздействие върху характерностите на търсене на нов офис, към които в допълнение на общоприетите като добра локация, транспортна обезпеченост и спомагателни услуги, се прибавят от ден на ден условия, свързани с общите елементи и заобикалящата среда.

През 2020 година пазарът на офиси ще продължи да се характеризира със постоянни равнища на търсене на качествени съвременни площи в открити бизнес местоположения. Основен принос за това още веднъж ще има ИТ и аутсорсинг бранша. В допълнение на него, нови за България компании се чака да прегледат опциите за пускане на интервенции в столицата, както и в други огромни градове като Пловдив, Бургас и Варна.

До края на годината ще излязат на пазара още 132 000 кв. м офис площи клас "А " и "В ", от които забележителен дял се концентрира в зоната на Sofia Tech Park (23%). Активното строителство ще докара до продължение на тренда за асимилиране на стадий "в градеж " и до образуването на нови бизнес местоположения.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР