Тристаен апартамент на 47-ия етаж в сграда, извисяваща се в

...
Тристаен апартамент на 47-ия етаж в сграда, извисяваща се в
Коментари Харесай

Продават тристаен апартамент за 9 млн. евро

Тристаен апартамент на 47-ия етаж в постройка, извисяваща се в центъра на Франкфурт, се продава за 9 млн. евро – солидна сума, която е знак за предизвестие. Кварталът е наименуван „ Майнхатън “ от локалните поданици поради небостъргачите и местоположението му до река Майн. Той не може да се конкурира с Ню Йорк във връзка с нощен живот, просвета и банкиране, само че пък го изпревари във връзка с риска от заможен балон в международната ранглиста на UBS за 2021 година, предава Reuters.

Днес наклонността демонстрира, че един на всеки двама германци си купува къща или апартамент, откакто дълго време обстановката бе друга и хората се въздържаха от сходни дейности. Рекордно ниските лихви по ипотечни заеми и растящите цени на наемите обаче трансформираха това и от ден на ден германци започнаха да влагат в жилища.

Със засиленото търсене пристигна и взривът в строителството. Във Франкфурт изникнаха 18 небостъргача, а наклонността стартира да се вижда в цяла Германия. Така цените на парцелите доближиха рекордни върхове – от средата на 2016 година до момента нарастването е с 50%.

В резултат на всичко това през днешния ден Франкфурт е пред Хонконг, Торонто и Ню Йорк в тазгодишната ранглиста за имотните балони на UBS. Друг немски град – Мюнхен, също е покрай върха.

От средата на 2019 година повишаването на недвижимите парцели в Германия изпреварва огромна част от растежите не други места в Европа, в това число Франция и Англия. През второто тримесечие на 2021 година цените на жилищата скочиха с повече от 10% спрямо година по-рано.

Заради огромното търсене немската застрахователна компания Allianz и локалният пенсионен фонд тази година взеха решение да влагат 1.4 милиарда евро в построяването на един от четири нови небостъргача, планувани във финансовата столица. Проектът, прочут като FOUR, включва офиси, както и жилища с две спални на цена от към 3 млн. евро.

" Насочваме се към региона на Франкфурт. Търсенето удостовери, че това е верният метод. Не виждаме балон “, споделиха бизнесмени, участващи в плана. Градът е един от най-богатите в Германия.

Коронавирусът форсира внезапно желанието на хората да влагат в парцели. Те имаха заделени средства, които трябваше да вложат някъде, тъй като депозитите бяха наранени от негативните лихвени проценти.

По-малко от 42% от германците са имали личен дом през 2006 година, само че делът им набъбна по време на финансовата рецесия и доближи съвсем 47% през 2018 година

Заемите за закупуване на парцел набраха скорост по време на пандемията, съгласно последните данни на немската Bundesbank. Жилищните заеми доближиха 1.45 трлн. евро в края на 2020 година, почти с 6% повече по отношение на година по-рано. Данните за 2021 година демонстрират, че тези заеми не престават да порастват.

Продължаващата пандемия лимитира имиграцията, а застаряващото население на Германия се свива все по-бързо. Затова и съгласно някои наблюдаващи има изгледи, че са посети семена за промяна на цените на парцелите.

Бундесбанк предизвести през ноември за опасности от прегряване на имотния пазар и заяви, че той може да е надценен с към 30%. Нуждаем се от към 220 хиляди имигранти единствено с цел да запазим постоянни броя на популацията и търсенето на парцели. Но имиграцията понесе удар поради ковид “, разяснява икономистът Йошен Мьоберт от Deutsche Bank Research, предава pariteni. Мьоберт добавя, че чистата имиграция е намаляла от над 400 хиляди преди пандемията до 220 хиляди предходната година.

Мьоберт предвижда, че това наред с по-строгите правила за енергийна успеваемост на жилищата и контрола върху наемите значи, че имотният пазар може да се обърне през 2024 година Достигаме върха “, разяснява той.

Барбара Стеенберген от Международния съюз на наемателите споделя, че пандемията е стегнала контрола върху вложителите в парцели в цяла Европа, като е лимитирала закупуването на елементарни домове от задгранични купувачи в Амстердам и другаде. „ Пазарите стават по-регулирани за вложителите в Европа “, счита тя.

Във Франкфурт има първи признаци за превръщане на трендовете, откакто проекти за дизайнерска жилищна кула под марката на Porsche бяха анулирани. А локалните управляващи са съгласни, че върхът може да е доближат. Небето не е граница за цените на парцелите “, споделя представител на отдела по градоустройство към кметството във Франкфурт.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР