Трима загинаха след проливен дъжд и тежки наводнения, ударили Словения

...
Проливният дъжд и наводненията доведоха до евакуацията на хиляди хора.
Коментари Харесай

Поройният дъжд и наводненията доведоха до евакуацията на хиляди хора. Проливният дъжд и наводненията доведоха до евакуацията на хиляди хора. - Авторско право Gregor Ravnjak/Авторско право 2023 The AP. Всички права запазени От Euronews  с AP Публикувано на 05/08/2023 - 11:01

Най-малко трима души загинаха в резултат на проливен дъжд и наводнения в Словения, тъй като продължаващото екстремно време кара ЕС да издаде предупреждения за няколко страни през уикенда.

Проливни дъждове и тежки наводнения връхлетяха региони на Словения в петък, като убиха най-малко трима души, отцепиха пътища и мостове и нахлуха в сгради. Премиерът описа опустошението като „катастрофално“.

Словенската полиция съобщи на официалната новинарска агенция STA, че словенска жена е загинала в централния град Камник, където през нощта наводнения блокираха пътища и властите затвориха детски градини за деня . Двама холандски граждани загинаха в планински район близо до град Кран.

„Смъртта в Камник може да е причинена от наводнение, докато смъртните случаи в планините може да са причинени от удар от мълния“, каза полицейски служител. „Обстоятелствата на смъртта все още се установяват“.

Трима души загинаха в Сърбия при втора смъртоносна буря, връхлетяла Балканите тази седмица. „Лято на крайности“: Виновни ли са климатичните промени за горещините и наводненията? Екстремно време: Наводнения и свлачища убиха най-малко 11 в Грузия, сила евакуации в Словения Рекордна температура от 52,2°C удари Китай в неделя, предизвиквайки опасения от суша

Властите в централния град Целе наредиха евакуации на около 4000 души, приблизително една десета от населението на града, след като придошлата река Савиня преля нагоре по течението на град Любно същата река отнесе къщи и предизвика свлачища.

„Вече можем да кажем, че това е рекордно наводнение“, каза министър-председателят Робърт Голоб на пресконференция, след като прекъсна ваканцията си заради наводненията. Голоб каза, че наводненията може да са най-големите, откакто Словения стана независима през 1991 г.

„Мащабът е катастрофален. Молим за цялата помощ, която можем да получим“, каза той. „Призовавам всички да си останат вкъщи, освен ако не е абсолютно наложително да излезете.“

Други страни в Европа също страдат от екстремно време, което накара комисаря на ЕС по управление на кризи да издаде широко разпространени предупреждения.

Тежки наводнения засегнаха и части от Южна Австрия, тъй като постоянните валежи продължават.

Службите за спешна помощ работят безотказно в областите Каринтия, Щирия и Южен Бургенланд.

>

Нови предупреждения са издадени в областите Югоизточна Щирия, Дойчландсберг и Лайбниц. Жителите са помолени да се въздържат от ненужни пътувания с кола и да си стоят у дома.

Източник: euronews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР