Трима учители от начален курс и един от прогимназиален от

...
Трима учители от начален курс и един от прогимназиален от
Коментари Харесай

COVID-19 поваля един след друг учители в разложкото село Баня

Трима учители от начален курс и един от прогимназиален от ОУ „ Свети Паисий Хилендарски “ в разложкото село Баня са с позитивни проби за ковид.

По наставление на РЗИ – Благоевград единствено един от класовете – втори, е подложен под карантина и до края на тази седмица ще се образова отдалечено, в електронна среда. Причината е, че карантинираният преподавател е бил в контакт с тях предишния понеделник, когато е бил за последно на работа и не са минали 10 дни оттогава, написа struma.bg.

Предписанието за карантина на малчуганите е за дните вторник, сряда и четвъртък. Останалите класове не престават образованието си присъствено, защото другите двама начални учители не са били на работа повече от 10 дни.

Родителите на второкласниците са известени през вчерашния ден и би трябвало да поемат отговорност за карантината на децата си и да наблюдават да не напущат домовете си.

Директорът на учебното заведение Борислав Груев увери, че няма дефицит на учители и образователният развой ще продължи обикновено макар отсъствието на педагозите. „ Нямаме дефицит на учители и към този момент можем да се оправим умерено. Нямаме карантинирани други сътрудници, защото се съблюдават строго разпоредбите и учителите от начален курс имат контакт единствено с децата.

По различен метод са написани разпоредбите в прогимназиалния стадий. Ако учителят е бил от самото начало с защитни средства, макар че влиза допълнително класове, децата не се карантинират, защото учителите имат възбрана да се движат сред редиците. Имат право да стоят единствено на дъската и на бюрото и са на задоволително огромно разстояние от учениците “, разясни Б. Груев.

Тревожна е картинката напълно на територията на община Разлог. Почти във всяко учебно заведение има карантинирани деца, учители или непедагогически личен състав. В ОУ „ Никола Парапунов “ няма заболели учители, само че има 10 карантинирани деца, които са били контактни.

В СУ „ Братя Каназиреви “ има един преподавател, който е болен, само че не е потвърден. Има двама позитивни от непедагогическия личен състав. В НУ „ Яне Сандански “, има карантинирани две деца и на този стадий няма заболели учители. Най-сериозно е ситуацията в „ Св.св. Кирил и Методий “ в Разлог, където има пет учителки, които са в болнични, само че не са потвърдени с ковид, чакат се пробите.

Там има възможност да се премине на онлайн образование, само че това ще се разиска с шефа през днешния ден.

„ Това, което се обмисля за началните учебни заведения, е втори, трети и четвърти клас да минат на онлайн образование. Първи клас ще останат присъствено, защото там няма по какъв начин да се учи отдалечено. Няма да се взима едно решение за всички, всичко ще се взема решение самостоятелно за всяко учебно заведение предвид на обстановката във всяко едно от тях.

Увеличава се и броят на доказаните случаи в община Разлог. По данни на кмета инж. Красимир Герчев през миналата седмица са доказани общо 51 проби, а в болничното заведение в Разлог са приети в болница 55 души. До петък лицата, настанени за лекуване в Ковид отделенията в болница Разлог с доказани позитивни резултати са били 40 при сбор от 45 кревати за банкет на такива пациенти.

Служителите на Общинска администрация в Разлог също са минали на отдалечена работа, като присъствено има единствено по един човек в стая.

Кметът на Разлог инженер Красимир Герчев за следващ път моли за прецизно съблюдаване на противоепидемичните ограничения. Той прикани жителите при опция да се възползват от онлайн услугите, които предлага община Разлог, и да подават заявки по електронен път.

Още предходната седмица ограниченията на територията на общината бяха затегнати със заповеди на градоначалника. Считано от петък, до второ разпореждане напълно са неразрешени пазарите, в това число и за селскостопанска продукция, а заведенията за хранене и развлечения работят с понижено работно време до 22:30 часа. За тях заповедта е в действие също от 30 октомври (петък) и важи до 12 ноември.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР