Трима учени спечелиха Нобеловата награда за химия за изследване на

...
Трима учени спечелиха Нобеловата награда за химия за изследване на
Коментари Харесай

Нанокристали, или светлина от телевизори и LED лампи: Кой грабна Нобела за химия?

Трима учени завоюваха Нобеловата премия за химия за проучване на полупроводникови нанокристали, известни като квантови точки.

Имената на роденият във Франция Мунги Бавенди, на Луис Брус от Съединените щати и на родения в Русия Алексей Екимов изтекоха в шведската преса още преди оповестяването им.

„ Те съумяват да произведат тези дребни съставни елементи, които в този момент популяризират светлината си от тв приемници и LED лампи и могат също по този начин да насочват хирурзите, когато отстраняват туморна тъкан, наред с доста други неща “, разгласи журито.

Приносът на лауреатите разрешава следствието на процеси, които са толкоз бързи, че преди този момент е невероятно да бъдат проследени

Изтичането на информация за Нобеловата премия е необичайност, като другите академии поставят огромни старания, с цел да запазят имената на спечелилите в загадка до оповестяването, разяснява Агенция Франс Прес.

62-годишният Бавенди, роден в Париж от родители французи и тунизийци, е професор в Масачузетския софтуерен институт (MIT) в Съединените щати. 80-годишният Брус е професор в Колумбийския университет в Ню Йорк, а роденият в Русия 78-годишен Алексей Екимов работи в основаната в Съединени американски щати Nanocrystals Technology.

Тримата учени ще си поделят премията от 1 милион $, когато я получат от крал Карл XVI Густав на гала в Стокхолм на 10 декември. На тази дата се отбелязва годишнина от гибелта през 1896 година на учения Алфред Нобел, който основава премиите в последната си воля и наследство.

Карико и Уайсман способстват за невиждано бързото създаване на ваксина

Наградата за химия е третата за сезона след премиите за медицина и за физика, които бяха оповестени по-рано през седмицата.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР