Румънският президент Клаус Йоханис заяви, че е готов да обсъди

...
Румънският президент Клаус Йоханис заяви, че е готов да обсъди
Коментари Харесай

Румъния е готова да обсъди изпращането на една батарея Patriot в Украйна

Румънският президент Клаус Йоханис съобщи, че е подготвен да разиска опцията за даване на Украйна на противоракетни системи Patriot.
 
Според него през последните няколко седмици е имало полемика за това кой може да изпрати системи Patriot в Украйна, оповестява Reuters.
 
" Президентът Байдън загатна това... по време на нашата среща, и аз споделих, че съм отворен за полемика. Трябва да обсъдя това във Върховния съвет по защита, с цел да забележим какво можем да предложим и какво можем да получим в подмяна, тъй като е недопустимо да оставим Румъния без противовъздушна защита ", сподели Йоханис пред кореспонденти във Вашингтон след среща с американския президент Джо Байдън.
 
Румъния подписа съглашение за приемане на системи за противовъздушна защита Patriot на стойност 4 милиарда $ през 2017 година, като първата партида беше доставена през 2020 година
 
Въпреки че Румъния има единствено една батарея Patriot в употреба, Йоханис сподели, че полемиката е за друга батарея, която е съвсем подготвена за приложимост.
 
Белият дом съобщи, че Байдън благодари на Румъния за нейната отдаденост на сигурността в източната част на НАТО, в това число в Черноморския район, и приветства нейните вложения в защитата, които надвишават задачата на НАТО от 2% от Брутният вътрешен продукт.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР