Трима кандидати подадоха оферти за основния ремонт на пътната част

...
Трима кандидати подадоха оферти за основния ремонт на пътната част
Коментари Харесай

Офертите за ремонта на Дунав мост при Русе - от 22 млн. до 48 млн. лв.

Трима претенденти подадоха предложения за главния ремонт на пътната част на Дунав мост при Русе. Това е първият търг, пуснат от новото управление на Агенция " Пътна инфраструктура " (АПИ), по който изпълнителят ще бъде определен по аршин " най-ниска цена " при изискване, че извършва заложените механически условия. Така първо бяха отворени ценовите оферти в края на септември, за разлика от провежданите до момента публичните поръчки, при които първо се отваряха техническите предложения, оценяваха се и тогава се допускаха претендентите до отваряне на цени.

Офертите демонстрират огромна разлика в препоръчаните цени - от близо 22 млн. лева до 48 млн. лева без Данък добавена стойност. Всички оферти са над прогнозната стойност избрана от АПИ в размер на 20 895 000 лв. без Данък добавена стойност. Основен ремонт на Дунав мост при Русе не е юридически от стартирането на оборудването в употреба през 1954 година и е належащ. Преди 22 години е правено подсилване на фугите, а през 2011 година са сменени хидроизолацията и асфалтовата настилка.

В момента се извършват неотложни аварийно-ремонтни действия на фугите на моста в българския сектор, който е дълъг 1057 м.

Планирано е главният ремонт на моста да стартира през 2024 година и да продължи към 2 години (730 календарни дни). По време на ремонтните действия придвижването през моста няма да се стопира, само че ще се наложи нова организация. Преминаването ще става единствено през едното платно, ще се стопира и придвижването през нощта за няколко часа.

Кои са претендентите

Най-ниска цена е предложило ДЗЗД " ПБ Дунав Мост 2023 ". В него влизат " Парсек груп " и " БГ Ленд Ко ", а предлагането им е 21 897 999,60 лева без Данък добавена стойност. То е и с малко над един милион над прогнозната стойност на поръчката.

Предложенията на другите двама претенденти са доста по-високи. Офертата на ДЗЗД " Дунав мост " е 37 397 689,73 лева без Данък добавена стойност. В обединяването вземат участие русенската " Пътинженеринг " ЕАД и " ГБС Инфраструктурно строителство ". Най-високага цена - 47 879 985,60 лева без Данък добавена стойност, е на ДЗЗД " Данубиус " с участници " ОРС Инфраструктура " и " Автомагистрали - Черно Море ". АПИ към момента не е съобщила кой печели публичната поръчка. При оповестяването? в края на август пътният началник Ясен Йорданов сподели, че няма проблем пределната цена на ремонта от близо 21 млн. лева без Данък добавена стойност да бъде надвишена от претендентите. Въпросът е те да могат да изпълнят поръчката качествено и в период.

Ремонтът на моста

Очакванията са главният ремонт на моста да е тежък. Обектът има направен механически план. Ако обаче се появи нещо, което не е разказано в него, то ще коства спомагателни пари. Според Закона за публичните поръчки това не може да е повече от 50 на 100 от цената по контракт. Така че, в случай че бъде определена най-ниската цена, техният контракт ще се оскъпи до 32 млн. лева най-вече, което още веднъж е под цените на другите двама претенденти. Цената е сравнима и с ремонта на румънската част от моста, юридически през 2015 година, който е излязъл към 30 млн. евро, само че с изключение на пътната част е ремонтирана и железопътната.

За българския сектор ще се ремонтира единствено пътната част. Засега Национална компания " Железопътна инфраструктура " (НКЖИ) не възнамерява да се прави ремонт на релсите. Техническият план за главен ремонт на пътната част на моста планува замяна на асфалтовата настилка, на бетонните панели, хидроизолацията, както и слагане на нови защитни огради, ограничаващи системи, маркировка и така нататък

Трафикът

Трафикът през моста при Русе е значителен. Само през предходната година са излезли над 470 хиляди товарни автомобила в посока Румъния, а у нас са влезнали над 450 000, демонстрират данните.

При започването на ремонта на българския сектор на оборудването сигурно ще се усилят сегашните тапи. Те понижиха след стартирането на ТИР паркинга преди кръговото кръстовище на моста, само че към момента от време на време се получават тапи. Именно заради тази причина мостът няма да се затваря напълно за придвижване.

Бъдещият реализатор ще би трябвало да провежда работата си по този начин, че колите да минават единствено през едното платно, като трафикът ще се пропуща във всяка посока през избран период от време. Възможно е мостът да бъде затварян в българския сектор, само че единствено за по-няколко часа през нощта. Очакванията са до започването на строителните действия да бъде пусната и фериботната линия Русе - Гюргево. Неотдавна беше обявено, че България и Румъния са подали взаимен план пред Европейската комисия за предпроектно изследване за създаване на втори мост над Дунав при Русе и Гюргево. Европейска банка за възстановяване и развитие даже съобщи интерес да финансира плана.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР