Трима души са арестувани в Хърватия, включително директорът на компания

...
Трима души са арестувани в Хърватия, включително директорът на компания
Коментари Харесай

Криптоизмама за над €18 милиона в Хърватия: трима души са арестувани

Трима души са задържани в Хърватия, в това число шефът на компания за криптовалута, по съмнение, че са измамили неколкостотин души за минимум €18,5 милиона, заяви хърватската полиция, оповестява Barron`s, базирайки се на хърватски медии.

Това е най-големият сходен случай в страната. Тази седмица окръжният съд в Риека, Северозападна Хърватия, дефинира на Лука Буразер - шеф на компанията BitLucky, едномесечен арест. Заедно с него са задържани още двама души, които са обвинени в машинация на стотици клиенти при търговия с криптовалути.

" Кралят на криптовалутите “ Сам Банкман-Фрайд е разгласен за отговорен за финансови измами

Милиардерът беше задържан предходната година, след банкрута на ръководената от него борса FTX

От локалната полиция обявиха, че " тримата са измамили огромен брой свои клиенти вложители посредством погрешно показване и укриване на обстоятелства ".

Заподозрените са ощетили към 800 души в интервала април 2018 - май 2023 година за минимум €18,5 милиона. Около 250 души са подали тъжби.
 Снимка 534269
Източник:

Схемата

Обвиняемите са съветвали клиентите си сами да откриват свои крипто портфейли или да заплащат избрана сума в избрани крипто портфейли. След това са съставяли контракти, а след това са прехвърляли парите в своите крипто портфейли, като прибирали единствено една част от сумата на жители, с цел да ги държат в подвеждане.

Гуверньорът на Хърватската национална банка - HNB, Борис Вуйчич, тази година прикани евентуалните вложители в криптовалути в страната да бъдат внимателни, тъй като този пазар към момента не е контролиран в Хърватия.

В последно време Балканите се трансфораха в известна дестинация за бизнесмените с криптовалута.
 Хакери източиха $200 милиона от компанията за транзакции на цифрови активи
Хакери източиха $200 милиона от компанията за транзакции на цифрови активи

Услугите за депозит и изтегляне в мрежата на Mixin са краткотрайно спрени
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР