Трима души бяха убити и 14 ранени в атентати в

...
Трима души бяха убити и 14 ранени в атентати в
Коментари Харесай

Терор в сърцето на Европа - трима убити и над 10 ранени при атентат във Виена

Трима души бяха убити и 14 ранени в атентати в австрийската столица Виена нощес. Шестима от ранените са в тежко положение.

Нападенията започнаха със пукотевица малко след 20 ч. на оживена улица. На други пет места в централната зона на Виена е имало набези, едно от тях е покрай основната синагога, друго - до операта. Полицията е застреляла един от нападателите.

Австрийският вътрешен министър Карл Нехамер съобщи, че нападението в центъра на Виена евентуално е терористичен акт. Все още не е ясно дали задачата на нападението е синагога.

Няколко жертви и доста ранени - по този начин Даниел Мелхер от избавителните екипи заключи информацията пред организация АПА.По негови данни в лечебни заведения са настанени минимум 15 ранени.

„ Нападението не е завършило, организираме огромна интервенция на специфичните елементи. Смятаме, че нападателите са повече от един ", съобщи вътрешният министър Нехамер.

Полицията заяви, че единият от нападателите е погубен, а втори - задържан.

Министърът на вътрешните работи добави, че нападателите са употребявали автоматизирани оръжия на общо шест разнообразни места.

Стрелбата е станала в оживения регион на " Шведенплатц в последната вечер на наложения през днешния ден вечерен час поради пандемията.

Според очевидци в центъра на Виена е имало доста хора. Полицията е блокирала региона. Всички са предизвестени да не напущат домовете си. Да заобикалят центъра на Виена и градския превоз, както и да не разгласяват фотоси и видеоклипове в обществените мрежи.
Имаше догатки, че съществена цел на офанзивата е била централната синагога в австрийската столица. Тя е била затворена, а живеещ в нея равин, представен от Ройтерс, споделя, че чул изстрели и след това видял през прозореца по какъв начин нападателите тичат и стрелят по близки питейни заведения и заведения за хранене.

Армията ще охранява избрани местоположения в столицата, с цел да може полицията да се концентрира в издирването, сподели австрийският канцлер Себастиан Курц, съгласно който става въпрос за " отвратителна офанзива ", осъществена от професионално готови хора с автоматизирани оръжия.

Към момента няма данни за потърпевши български жители.

Посолството ни е по отношение на локалните управляващи, оповестяват от външното ни министерство.

Реакции от света

Премиерът Бойко Борисов изрече съболезнования след серията от терористични офанзиви нощес в австрийската столица в профила си във " Facebook ". Това направи и ръководителят на националното заседание Цвета Караянчева.

" Важно е в такива моменти да бъдем единни и дружно да дадем отпор на насилието и терора! ", написа Борисов.

Европейският съюз осъжда изрично ужасяващото нахлуване, осъществено във Виена, се споделя в туит на ръководителя на Европейския съвет Шарл Мишел, съобщи Франс прес. Ръководителката на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен изрази потрес и горест.

Президентът на Франция Еманюел Макрон сподели, че французите споделят потреса и тъгата на австрийския народ. " Това е нашата Европа и враговете ни би трябвало да схванат с кого си имат работа ", написа още Макрон в Туитър. Той е позвънил на австрийския канцлер Себастиан Курц, с цел да му изкаже своята поддръжка.

Германското външно министерство назова новините от Австрия ужасяващи и прикани -цитирам " да не се отдаваме на омразата, която разделя обществата ".

Съединените щати поддържат Австрия, Франция и цяла Европа в битката с тероризма. Това съобщи съветникът на президента Доналд Тръмп по националната сигурност Робърт О`Брайън, предадоха международните организации.

Кандидатът на демократите за президент Джо Байдън и неговата брачна половинка Джил също осъдиха терористичната офанзива във Виена, съобщи ДПА. Те споделиха, че се молят за жертвите и техните фамилии.

Турция осъди смъртоносната терористична офанзива във Виена.

В изказване на турското външно министерство се споделя, че Турция сервира и съболезнования на фамилиите на жертвите и пожелава бързо възобновяване на ранените.

Чешката полиция ревизира коли, влизащи от прилежащата страна, като превантивна мярка.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР