Трима български граждани, които бяха евакуирани от Судан, кацнаха на

...
Трима български граждани, които бяха евакуирани от Судан, кацнаха на
Коментари Харесай

Пристигнаха първите българи, евакуирани от Судан

Трима български жители, които бяха евакуирани от Судан, кацнаха на Летище „ София “ с полет от Берлин.

„ Събудихме се от изстрелите, мястото, където живеем, беше най-засегнато. Преместихме се в по-безопасен регион, а по-късно и на 30 км от Хартум. Там животът беше съвсем естествен. Цяла седмица нямаше ток и вода “. Това съобщи пред Нова телевизия на летището българка, която се прибра от Судан.

Николета Борисова изясни, че е женена за суданец и живее от 45 години в Судан. „ Искам да изразя благодарностите си към посланика ни в Египет, със светкавична интервенция съумя да ни провежда и да ни дава верните координати по най-безопасните зони, с цел да се придвижим до евакуационните центрове. Посланикът ни непосредствено се включваше в връзката ни, доста добра работа беше свършена от Ситуационния ни център. Показваха ни направления – по въздух и сухопътно “, описа тя.

Нещата в Судан се задълбочават всеки ден от ден на ден. Ние в Хартум нямахме ясна визия, тъй като не можехме да отличим военните самолетите от тези на Силите за въздушна поддръжка. Надяваме се нещата да се оправят бързо. Хиляди хора напуснаха границата към Египет. Тримата ми сина останаха там. Бяхме включени в немския аероплан за евакуация. Йордания се погрижиха за нас и ни нахраниха “, съобщи тя. Съпругът ѝ съобщи, че се надява да се реализира помирение, защото обстановката е доста неприятна.

Министерството на външните работи продължава дейностите по извеждането на сънародниците ни от раздорен Судан.

Българските жители, които са поискали да бъдат евакуирани от Судан, са 31. От тях 21 към този момент са евакуирани или са в развой на извеждане от страната, а други 10 към момента са в Судан, само че министерството е в непрекъснат контакт с тях и търси опция да ги прибере у нас.

България няма посолство в Судан, по тази причина и сега с евакуацията на българите е ангажирано дипломатическото ни посланичество в Кайро, както и това в Саудитска Арабия.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР