Трима българи са задържани във Великобритания по подозрения за шпионаж

...
Трима българи са задържани във Великобритания по подозрения за шпионаж
Коментари Харесай

Трима българи са задържани във Великобритания по подозрения за шпионаж в полза на Русия

Трима българи са арестувани във Англия по съмнения за шпионаж в интерес на Русия, заяви Би Би Си. Тримата са арестувани още през февруари и оттогава са под арест. Срещу тях са повдигнати обвинявания, че са работили за Руските служби за сигурност.

Става въпрос за Орлин Русев - 45-годишен, живее в Грейт Ярмът, Норфолк, Бисер Джамбазов - 41-годишен от Хароу, северозападен Лондон, и 31-годишната Катрин Иванова - живее на един адрес в Хароу с Бисер Джамбазов.



 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Тримата българи са имали подправени персонални документи - паспорти, персонални карти и други документи за Англия, България, Франция, Италия, Испания, Хърватия, Словения, Гърция и Чехия.

Българите са живели от години във Англия, сменяли са работни места и са живели на разнообразни адреси.

Орлин Русев в предишното е имал бизнес връзки в Русия. Мести се във Англия през 2009-та година и в продължение на 3 години работи във финансовата сфера. От профила му в LinkedIn излиза наяве, че е имал и лична компания за следене на връзка и електронни сигнали.

В Хароу съседи разказват Бисер и Катрин като двойка. Бисер Джамбазов е бил водач за лечебни заведения, а Катрин Иванова е работела в лаборатория в частна клиника. Двамата се местят в Обединеното кралство преди 10 години, дават разнообразни услуги на българи във Англия. Работили са и в секционните комисии в Лондон за български жители, гласуващи в чужбина.

Домът на Бисер и Катрин в Хароу е претърсван подробно от английската полиция. На адреса е имало полицейско наличие в продължение на една седмица.

Процесът против тримата българи би трябвало да стартира през януари, престои те да пледират за почтени или отговорни.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР