Трима българи, нуждаещи се от животоспасяваща трансплантация, получиха втори шанс

...
Трима българи, нуждаещи се от животоспасяваща трансплантация, получиха втори шанс
Коментари Харесай

Втори шанс: Трима българи, нуждаещи се от животоспасяваща трансплантация, бяха трансплантирани в Пирогов

Трима българи, нуждаещи се от животоспасяваща трансплантация, получиха втори късмет за живот след донорска обстановка, осъществена от екип на УМБАЛСМ „ Н. И. Пирогов “, с координатор доктор Христо Христов. Това стана допустимо откакто на 30 ноември околните на изпаднал в мозъчна гибел 51-годишен мъж взеха благородното решение да кажат „ Да! “ и да дарят неговите органи, с цел да дадат живот на други изцяло непознати хора.

Благодарение на тяхното решение на 1 декември медицински екип на Военномедицинска академия, трансплантира черен дроб на 49-годишен мъж, а медиците в УМБАЛ „ Александровска “ трансплантираха бъбреци на 61-годишна жена и 43-годишен мъж. Пациентите са в положително общо положение и остават под лекарско наблюдаване в реанимациите на лечебните заведения. Другите органи не са били подобаващи за трансплантация.

Министерството на здравеопазването и ИА „ Медицински контрол “ сервират откровени съболезнования към околните на мъжа и показват признателност и почитание за взетото в тежък за тях миг благородно решение да спасят човешки животи. Благодарност изричаме и на екипите на лечебните заведения, ангажирани в процеса по донорство и трансплантация.

От началото на годината досега, осъществените донорски обстановки в страната са 21, като 8 от тях са в УМБАЛСМ „ Н. И. Пирогов “. 


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР