Трикратният шампион във Формула 1 Нелсън Пикет се оказа в

...
Трикратният шампион във Формула 1 Нелсън Пикет се оказа в
Коментари Харесай

Скандал: Шампионът във Формула 1 Нелсън Пикет нарече Хамилтън “малък черен човек

Трикратният първенец във Формула 1 Нелсън Пикет се оказа в центъра на расистки скандал. Бразилецът, който победи при най-бързите през 1981, 1983 и 1987 година, назова Люис Хамилтън “малък черен човек” при скорошно свое присъединяване в подкаст, отдаден на моторните спортове.

69-годишният някогашен водач се изрече по този начин по адрес на Хамилтън поради злополуката сред Люис и Макс Верстапен на “Силвърстоун” през 2021 година. Дъщерята на Пикет, Кели, е гадже на Верстапен, който в последна сметка съумя да прекъсне превъзходството на “Мерцедес” и завоюва купата през предишния сезон.

“Maлкият черен човек нарежда колата си по този начин, че нямаше по какъв начин другият водач да се отклони”, сподели Пикет при гостуването си в Motorsport Talk - шоу в YouTube.
Седемкратният международен първенец Хамилтън е единственият тъмнокож водач във Формула 1. Във въпросното видео Пикет употребява и нецензурни думи, като изрази мнение, че Хамилтън е късметлия, че единствено Верстапен е аварирал.

Днес Формула 1 излезе с публична позиция, в която подлага на критика случилото се, въпреки и без да загатва името на Пикет. От “Мерцедес” направиха същото, а медиите припомниха, че това надалеч не е първо скандално изявление на Нелсон. Още в дните си на деен състезател той подлага на критика сънародника си Айрдон Сена, като обществено показва подозрения по отношение на сексуалността му, а също по този начин го назовава “шофьор на такси от Сао Пауло”. В дните си в “Уилямс” пък наскърбява Найджъл Менсъл, който тогава е негов съотборник, както и брачната половинка му.

“Люис е необикновен дипломат на нашия спорт и заслужава почитание. Непрестанните му старания да усили разнообразието e урок за всички и нещо, към което ние от Формула 1 се стремим”, гласи късата, само че ясна позиция на организацията.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР