Трикратната световна шампионка Мария Петрова заяви, че е щастлива от

...
Трикратната световна шампионка Мария Петрова заяви, че е щастлива от
Коментари Харесай

Мария Петрова: Едно е да стигнеш до върха, а още по-трудно е да се задържиш на него

Трикратната международна шампионка Мария Петрова съобщи, че е щастлива от постигнатите резултати на българските състезателки на Световното състезание по художествена гимнастика в испанския град Валенсия. Тя беше част от надпреварата в ролята на вицепрезидент на Техническия комитет към Международната федерация по гимнастика (ФИГ).

" Беше доста дълго, прочувствено и тежко съревнование като формат. Напрегнато от позиция на това, че е подготовка за олимпийските игри. Отборите бяха всички доста готови, всеки се бореше до дъно за това, за което е пристигнал, да играе по най-хубавия метод. Виждате публиката, аплодираше безусловно всички. Наистина едно тежко, само че прелестно Световно състезание като съревнование ", стартира Петрова, която е и вицепрезидент на Българската федерация по художествена гимнастика.

" Изхождайки от моя опит като гимнастичка, може да звучи тривиално, само че е безспорен факт, едно е да стигнеш до върха, а още по-трудно е да се задържиш на него. Ние имаме международни шампионки от София предходната година с ансамбъла. Боряна Калейн е европейска шампионка, тук на това съревнование Стилияна Николова взе бронзов орден, още два медала за Боряна и отборната купа е наша. Аз съм доста щастлива от постигнатите резултати, тъй като всеки се бори. Ние сме максималисти българите, желаеме всичко непременно, само че това е съревнование и печелят тези, които държат до дъно ", добави тя.

Ансамбълът в състав Женина Трашлиева, София Иванова, Камелия Петрова, Рейчъл Стоянов, Радина Томова, и индивидуалистките Боряна Калейн, Стилияна Николова и Ева Брезалиева завоюваха отборната купата за страната след 30-годишно спиране. През 1993 година още веднъж в Испания, само че в град Аликанте, отборни шампионки стават Мария Петрова, Юлия Байчева и Бранимира Маркова.

" Знаете ли, спомените от тази аудитория в никакъв случай няма да не помни. Тяхната поддръжка, тяхната сила, с която зареждат всички нас е незабравима. Всеки играч е благополучен, благополучен е, че е част от всичко това. Това е част от спорта художествена гимнастика, която събира толкоз доста и разнообразни хора на едно място. Горда съм, че съм българка, че съм била преди 30 години на терена, а в този момент след 30 години, съм от другата страна на терена и се веселя на нашите триумф ", добави Петрова.

Тя разкри, че може да има промени в правилника по отношение на формата на тези огромни надпревари, с цел да не бъдат тежки за гимнастичките.

" Като представител на Международната федерация и вицепрезидент на Техническия комитет аз нямам право да приказвам нищо съответно за това, което е обвързвано с нашата работа, съдийство и правилници, само че ще продължаваме напред да работим по същия метод, да даваме и да поддържаме всеки един, който се старае и работи да получи заслуженото. Но да, мислим в тази посока - в посока такава, че форматът да бъде най-благоприятен. Да бъде добър за всяка една от гимнастичките, тъй като ние сме тук поради тях и поради всички останали, които сме свързани - ние, аудитория, медиите. Всеки един участник от това съревнование би трябвало да се усеща задоволен от това, че е бил тук, а не да е изтощен ", разяснява Петрова.

Според нея най-важното за българските състезателки е да бъдат непрекъснати в изявите си на надпреварите.

" Ние би трябвало да бъдем непрекъснати, да бъдем непрекъснати в представянето си на интернационалното поле. Ще се повторя, само че който успее да издържи от едно съревнование до последното комбиниране и играе без неточност с всички детайли, които са му заложени, той съумява да се качи на стълбичката ", приключи трикратната международна шампионка.
Източник: topsport.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР