Тридесет и второто издание на Shell Eco-marathon Европа 2019 –

...
Тридесет и второто издание на Shell Eco-marathon Европа 2019 –
Коментари Харесай

Четири български отбора оспориха пределите на енергийната ефективност на финалите на Shell Eco-marathon Европа 2019


Тридесет и второто издание на Shell Eco-marathon Европа 2019 – единственото по рода си съревнование за енергийна успеваемост в превоза се организира в Лондон сред 1-5 юли. Над 1500 възпитаници и студенти в региона на инженерните науки с 140 автомобила от 28 страни в Европа участваха в директна конкуренцията с транспортни средства, задвижвани от източници на сила, които варират от обичайно дизелово и бензиново гориво, до по-нисковъглеродни технологии като електрическа батерия и атомна горивна клетка, оповестиха от компанията.

След 12 месеца усърдна работа в проектирането на своите енергийно ефикасни коли, учениците и студентите се състезаваха в предизвикването за да изминат най-дълго растояние употребявайки еквивалента на един литър гориво или 1kWh електрическа енергия. Те се състезаваха в две съществени категории – „ Прототипи “ и „ Градски вид “.

Отборът на Професионалната гимназия по селско, горско стопанство и туризъм „ Н. Й. Вапцаров “ в Чепеларе приключи на влиятелното седмо място и влезе в топ 10 в категорията „ Прототипи “ задвижвани с електрическа батерия. Това е една от най-оспорваните категории в надпреварата с над 40 тима от страни като Франция, Англия, Германия и Холандия. Учениците реализираха изумителен резултат от 598 км/кВтч, което е с над 300 км по-дълго разстояние спрямо предходната година.

Другите два тима, които се състезават в същата категория „ Прототипи “, задвижвани от електрическа батерия, са тим „ Автомобилист “ на Русенския университет „ Ангел Кънчев “ и дебютантите от Професионалната гимназия по механоелектротехника и електроника в гр. Бургас. Студентите реализираха резултат от 424 км/кВтч, който им отреди 15-то място. При първото си присъединяване на финалите на Shell Eco-marathon учениците от Бургас осъществиха 81 км/кВтч и заеха 36-то място със стилния и атрактивен „ Баткомобил “.

Вторият тим на Русенския университет – HydRU, който се състезава в Shell Eco-marathon в категорията „ Градски вид “ с атомна горивна клетка, повтори първото си присъединяване през 2018 година и още веднъж зае петото място с резултат от 118/м3.

„ За нас е чест, че имахме опция да представим решенията на български студенти и възпитаници за подвижност и по-чист въздух на единственото по рода си съревнование обвързвано с енергийна успеваемост - Shell Eco-marathon. Резултатите ни тази година ни стимулират да продължаваме да работим още по-усърдно и следващата година да ги подобрим. Призоваваме всички възпитаници и студенти с интерес към екологичните решения за превоз да се включат в Shell Eco-marathon “, споделиха българските възпитаници и студенти - участници в надпреварата.

„ Ние в Shell имаме вяра, че бъдещето на превоза е обвързвано с нисковъглеродни решения за подвижност. За да се оправят с това предизвикателство, българските участници в Shell Eco-marathon избраха да създават своите коли с нисковъглеродни технологии като електрическа батерия и атомна горивна клетка. По този метод те тестват границите на енергийната успеваемост и се движат с нула CO2 излъчвания опазвайки околната среда “, сподели Камелия Славейкова, изпълнителен шеф на Shell България.

В категория „ Градски вид “, която включва по-конвенционални транспортни средства, бе реализиран безспорен връх за автомобил задвиждан от електрическа батерия. Това беше направено от френския екип TIM UPS INSA от INSA de University от Тулуза, Франция с рекордно разстояние 234.3 км/кВтч. За трета поредна година френският екип Microjoule-La Joliverie задържа първото място в категория „ Прототипи “ с мотор с вътрешно горене и реализира резултат от 2735 км/л.

Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР