Тричленен състав на Върховния административен съд (ВАС) отхвърли жалбите срещу

...
Тричленен състав на Върховния административен съд (ВАС) отхвърли жалбите срещу
Коментари Харесай

ВАС отхвърли окончателно жалбите срещу конкурса за следователи в следствената служба

Тричленен състав на Върховния административен съд (ВАС) отхвърли жалбите против състезанието за следователи в Национална следствена работа (НСлС), оповестиха от Върховен административен съд. Решението е дефинитивно.
Решението на прокурорската гилдия на Висш съдебен съвет бе оповестено с протокол от 18 септември 2019 година е за повишение в служба и по поредността на класирането на " следовател в Национална следствена работа ".
Делото във Върховен административен съд бе по тъжба на Татяна Борисова, следовател в Следствения отдел в Софийска градска прокуратура против резултатите от класирането. Към него бяха присъединени и още две каузи на други двама от претендентите в състезанието - Капка Милева и Любомир Георгиев. След това едната тъжба беше оттеглена и производството по второто присъединено дело - прекъснато.
Тричленният състав на Върховен административен съд е приел, че прегледани всъщност жалбите са неоснователни, тъй като Прокурорската гилдия към Висш съдебен съвет е имала оперативна автономия.
От Върховен административен съд твърдят, че попълването на свободните места е резултат от съвкупен разбор на оценката от Прокурорската гилдия към Висш съдебен съвет, както и от съответните помощни органи - конкурсна комисия, КАК и Комисия по професионална нравственос.
Гласуването от Висш съдебен съвет е при съблюдаване на условието на Закона за правосъдната власт. Заинтересованите лица са класирани преди жалбоподателката Татяна Борисова, както и преди другите двама жалбоподатели - Капка Милева и Любомир Георгиев, пишат от Върховен административен съд.
Те се базират и на гласуваното болшинство " за " повишение петимата претенденти са дали своят вот с очевидно гласоподаване 9 от членовете на Прокурорската гилдия на Висш съдебен съвет.
" Поради това и откакто в границите на предоставената му оперативна автономия Висш съдебен съвет е приел, че петимата кандидати/заинтересовани страни в актуалното производство/ имат нужните професионални и нравствени качества за повишение в служба, не може да се направи аргументиран извод за нарушаване на условията за правомерност. Решението, с което заради попълване на местата е прекъснато гласуването във връзка с останалите претенденти, измежду които са и жалбоподателите Борисова, Милева и Георгиев, също е законосъобразно ", се споделя в решението на Върховен административен съд.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР