Тричленен състав на Върховния административен отхвърли жалбата на Коалиция

...
Тричленен състав на Върховния административен отхвърли жалбата на Коалиция
Коментари Харесай

ВАС отхвърли жалбата на ДБ срещу ЦИК за изходния код на машините за гласуване

Тричленен състав на Върховния административен отхвърли жалбата на Коалиция „ – Обединение “ срещу решение № 1282-НС от 16.08.2022 година на Централната изборна комисия (ЦИК) за организацията на машинното гласоподаване, в частта за удостоверяването на изходния код на машините за гласоподаване. 

Административно дело № 7447 от 2022 година беше прегледано от дежурен състав. Двама от членовете - съдиите Кремена Хараланова и Павлина Найденова, одобряват, че решението на ЦИК е законосъобразно и не е в несъгласие с задачата на Изборния кодекс. Докладчикът арбитър Лозан Панов е изразил изключително мнение като приема, че жалбата на  Коалиция „ – Обединение “, е основателна. 

Изходният код на машините за гласоподаване е бил към този момент заверен преди предишните избори с решение на Държавната организация за електронно ръководство, Българския институт по метрология и Българския институт по стандартизация с решение от 09.07.2021 година При неналичието на законодателна възбрана ЦИК да употребява удостоверяването от предишни избори не би могло да се одобри, че спомагателното надграждане на механизма (чл. 213, алинея 2 от Изборния кодекс), посредством осъществяването на нов Trusted build (доверено изграждане), при което се употребява удостоверения към този момент първоначален код, влиза в несъгласие или стеснява права на заинтригуваните страни. 

Предоставяне на достъп до изходния код на софтуера на машините за гласоподаване не е за задачите на ново засвидетелствуване по член 213а, ал.2 от ИК от способените органи, каквото видно от решението на ЦИК няма да се прави още веднъж, заради което не се открива и времето за достъп до изходния код да е ограничаващо. 

Само с оглед повишение на равнището на сигурност на по този начин удостоверената версия на софтуера, ще се извърши нов Trusted build (доверено изграждане), с потребление на удостоверения към този момент първоначален код и посредством UEFI ключове, притежавани само от ЦИК. Процедурата за това ще е обществена и ще се излъчва в действително време в интернет и с присъединяване на лицата, разказани в член 213а, алинея 3 Изборния кодекс.

Това са представители на партиите, обединенията и инициативните комитети, регистрирани за присъединяване в изборите, на български неправителствени организации, записали наблюдаващи, както и на представител на Българска академия на науките, с даване на тези лица на достъп до изходния код на софтуера за ТУМГ.

Осигурената гласност на по този начин плануванаъа процедура безспорно не визира права на жалбоподателя, още повече, че с атакуваната част от решението му е предоставена опция за присъединяване в нея с възложен достъп до удостоверения първоначален код.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР