Трибунала на ООН в Хага за военните престъпления в бивша

...
Трибунала на ООН в Хага за военните престъпления в бивша
Коментари Харесай

Хага потвърди вината на хърватските власти срещу мюсюлманското население

Трибунала на Организация на обединените нации в Хага за военните закононарушения в някогашна Югославия удостовери виновността на хърватските управляващи за етнически чистки против локалното мюсюлманско население, съобщи ТАСС, като цитира решението, прочетено от съда. Това е последното му решение, преди да бъде разхлабен в края на годината.

Присъда получиха ръководителят на хърватското държавно образувание Херцег-Босна (прекратило съществуването си след края на войната в Босна през 1995 година, когато е подписан Дейтънският кротичък договор) Ядранко Пърлич и още петима, които бяха съдени по същото дело.

По думите на ръководителя Кармел Агиус, задачата е била основаването на хърватско териториално-държавно образувание и поради нея са били подхванати сходни гонения против мюсюлманите.

Отговорни за тях са освен генерали и някогашни министри, само че и самият президент Франьо Туджман.

Припомняме, че военачалник Слободан Праляк умря, откакто погълна отрова по време на съвещанието.

Той е един от шестимата някогашни политически и военни водачи на босненските хървати, изправени пред съда.

Той беше наказан на 20 години затвор през 2013 година за закононарушения в източната част на град Мостар по време на войната в Босна и Херцеговина в интервала сред 1992 и 1995 година

Шестимата се явиха в съда за последното решение, което ще бъде постановено от Трибунала в Хага за военните закононарушения в някогашна Югославия, който закрива активността си.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР