Триъгълникът Техеран – Анкара – Москва започва да живее един

...
Триъгълникът Техеран – Анкара – Москва започва да живее един
Коментари Харесай

Проф. Дюлгерова: Турция и Русия осъществяват общ блок на взаимоизгодни споразумения

Триъгълникът Техеран – Анкара – Москва стартира да живее един собствен личен живот, с който би трябвало да се преценяват освен прилежащите страни. Това съобщи в предаването „ Събота 150 “ специалистът по интернационалните връзки проф. Нина Дюлгерова .

Когато разясняваме връзките Русия – Турция и тяхното ситуиране в необятния Черноморски район, би трябвало да имаме поради, че тези два политически субекта имат водеща роля в акцентите, развиването и цялостното ситуиране на процесите. Трябва да имаме поради, че те са доста чувствителни към всяко едно от държанието, изявленията и дейностите на срещуположната страна. Не би трябвало да се не помни – без значение от развитията във времето в политически проект, те постоянно са стратегически сътрудници. През последните години свикнахме всяко посещаване на съветския президент в Турция да акумулира освен нова визия и нови процеси, само че и смяна във всичко, което се случва в Черноморския район, най-много обвързвано с Близкия изток или Европа. Евразия постоянно е участвала в връзките на Русия и Турция, само че и в техните краткосрочни и стратегически позиции. Трябва да се има поради, че точно там и Русия, и Турция имат прикрита конкуренция във връзка с техните сфери на въздействие.

През последните месеци се следи ситуиране на доста по-тесни политически връзки, най-много във военната сфера сред Иран и Турция, акцентира проф. Дюлгерова:

Това откри една съответна демонстрация в един от сегментите на договарянията в Анкара сред Русия и Турция. Това, което на процедура слага Турция в една доста забавна обстановка, а точно на бунтовник в границите на военната сфера в подтекста на НАТО, разяснява тя и напомни, че в Анкара се завърши политическият формат на продажбата на ракетните установки C-400 от Русия на Турция.

На процедура една НАТО-вска страна купи за една доста сериозна сума военно оръжие от главната опасност на НАТО, а точно Русия.  

Според проф. Дюлгерова, е налице съюз сред Москва и Анкара и то освен обвързван с икономическите въпроси:

Факт е, че сега Турция и Русия реализират един общ блок на взаимно преференциални съглашения и съдействие, което слага околния свят в обстановка да се преценява с тези решения.

В предаването кореспондентът на БНР в Турция Мариян Карагьозов направи резюме на визитата на съветския президент Владимир Путин в Турция. Той разяснява поставените въпроси в Анкара. 

Интервюто с проф. Нина Дюлгерова и коментара на Мариян Карагьозов чуйте в звуковите файлове. 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР