Три златни медала, един сребърен, три бронзови и почетна грамота

...
Три златни медала, един сребърен, три бронзови и почетна грамота
Коментари Харесай

Три златни медала, един сребърен, три бронзови и почетна грамота за България на олимпиадата по лингвистика

Три златни медала, един сребърен, три бронзови и почетна грамота завоюваха българските представители на 15-та Международна олимпиада по филология, оповестиха от Сдружението на олимпийските тимове по естествени науки (СООПН).

Българският олимпийски тим по филология се завръща с общо 8 оценки от най-голямото съревнование в дисциплината в международен мащаб за представители в гимназиална възраст. В надпреварата, което се организира от 31 юли до 4 август в Дъблин, Ирландия, участваха 160 участника от 27 страни от целия свят.

България бе показана от 2 тима с по 4 участници от 9 до 12 клас:
Отбор 1:

Отбор 2:
От 2010 година насам подготовката и присъединяване на България в Международната олимпиада по филология се реализира с помощта на финансовата поддръжка на Фондация " Америка за България ". Тази година спонсори на националния тим по филология бяха и Chaosgoup, Ontotext, Walltopia, ScaleFocus и Astral Holidays.

За Елена, Емил, Виктор и Мартин това е първа Международна олимпиада. Виктор Балтин е най-младият участник, който има завоювано първо място на Руската обичайната олимпиада по филология тази година. Здравко Иванов се завърна с първо място от РТО тази година, а Тина Владимирова е участникът с максимален стаж на интернационалните олимпиади. Тя се състезава от 2014 година, а през 2017 година още веднъж печели първо място на Руската обичайната олимпиада.

Ръководители на тима са инж. Александър Велинов, Веселин Златилов и Любомир Златков. Александър Велинов е началник на тима от 2003 година Той е учител по филология в столични учебни заведения от 1998 година и ръководител на секция " Математика и филология " към Съюза на математиците в България от 2008 година, ръководител на Организационния комитет на Международната олимпиада по филология 2015 година Веселин Златилов е преподавтел в ПЧМГ и СМГ в София. Любомир Златков работи в ИМИ-БАН, секция " Математическа филология ". Участие в подготовката на тимовете взе и доктор Росица Декова, ПУ " Паисий Хилендарски ".

Международната олимпиада по математическа филология се организира от 2003 година, като първата олимпиада е инициирана от България и е извършена в Боровец. Български тимове са се състезавали във всички издания до през днешния ден, а българин е и в топ 5 от ранглистата на историята на олимпиадата. В класацията вземат участие общо 10 български представители, а в отборното класиране за всички времена България има 3 тима, като отпред е отборът от 2004 година с два златни идва сребърни медала.

Към 2017 година участниците са донесли общо 57 медала – 15 златни, 17 сребърни и 25 бронзови. Тези заслуги слагат България в топ три на международната класация по сбор медали.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР